LIFESTYLE

Amintiri din copilărie cu revoluţia din Timişoara! Înainte de meciul cu Danemarca jucat în oraşul de pe Bega, baschetbalistele au rememorat amintiri din ’89

Sunt aproape 30 de ani de la Revoluție, iar trei timișorence din naționala de baschet a României  – Annemarie Godri-Părău și Adina Stoiedin și antrenoarea secundă Miruna Crâsnic – s-au plimbat pe Bega și au depănat amintiri legate de evenimentul din ’89.

Timișoara a fost primul oraș liber al României, dar și orasul care a dat baschetului numeroase jucătoare de valoare. Annemarie Godri-Părău, cea mai experimentată baschetbalistă a primei reprezentative, internaționala Adina Stoiedin și antrenoarea secundă a naționalei, Miruna Crâsnic, sunt originare din orașul de pe Bega. Cele trei timișorence s-au plimbat prin Piața Operei și și-au amintit de evenimentele din 1989.

„Sunt șase ani la Revoluție. Pentru noi, fiind așa mici, nu însemna foarte mult. Îi vedeam pe părinți stresați, dar nu înțelegeam ce se întâmplă. Țin minte că stăteam la etajul patru și s-au strâns mai mulți vecini la noi în apartament iar părinții au baricadat ușa cu mobilă”, mărturiseşte Miruna Crâsnic, antrenorul secund al naționalei de baschet a României.

„Eu aveam cinci ani. Singurul lucru pe care mi-l aduc aminte e că bunica mea mi-a zis să stau sub pat și să nu mă ridic de acolo. Știu că stăteam întinsă pe jos sub pat.”, spune şi Annemarie Godri-Părău, componentă a naționalei de baschet a României.

Cealaltă jucătoare, Adina Stoiedin, completează: „Eu am venit pe lume după Revoluție. Îmi amintesc poveștile părinților. Tata, după ce a ieșit de la lucru, a rămas prins pe străzi și mama îl aștepta acasă speriată, nu știa ce se întâmplă”.

Citeşte şi: Internetul va dispărea. Trinetul îi va lua locul în câțiva ani

Meciul România-Danemarca se joacă acasă

Cele trei timișorence abia așteaptă meciul cu Danemarca, primul din campania de calificare la Campionatul European din 2021. Fetele sunt hotărâte să obțină victoria în fața familiilor, prietenilor și fanilor lor.

„Eu mă reîntorc mereu cu foarte multă plăcere acasă. În momentul de față m-am mutat la Sf. Gheorghe, dar familia mea a rămas în Timișoara. Aici am început baschetul și mă bucur că vom avea acest meci aici. Cu Danemarca nu o să fie un meci ușor, dar suntem pregătite. Vom lupta și sper din tot sufletul să câștigăm acest meci.”, spune Anemarie Godri-Părău, completată de Adina Stoiedin: „Poate cu această ocazie reușim să mai atragem lume către baschetul feminin. Am jucat și am început aici baschetul, mă întorc de fiecare dată cu mare bucurie.”.

„Timișoara înseamnă acasă, ne bucurăm să ne întoarcem aici, mai ales când e vorba de o acțiune cu lotul național. Timișorenii sunt iubitori de sport și sunt convinsă că nu doar fanii baschetului ne vor susține, ci și susținătorii celorlalte sporturi. O calificare la Campionatul European ar promova puțin baschetul feminin, pentru că pierde teren față de cel masculin.”, încheie Miruna Crâsnic.

 

Comentarii: