NUTRITIE REVIEW

Ce nu știați despre ciocolată. Secretele celui mai iubit desert al Planetei

Foto: Pinterest.com

Nici nu îmi imaginez, eu, personal, cum au trăit și cu ce s-au delectat oamenii, cu mii de ani în urmă, până a apărut ciocolata. Și nu vreau să-i înalț un imn sau să-i fac statuie pentru că ciocolata este omagiată zilnic, minut de minut, pe întreaga planetă.

Ei bine, un scurt și aromat istoric al iubitei noastre ciocolate este că ea a fost degustată prima dată în America de Sud. Probabil că mirosul l-a atras pe Cristofor Columb spre lumea nouă, aș îndrăzni să glumesc. În fine, ideea e că dacă pe Columb nu l-a dat gata ciocalata, pe un alt conchistador, Hernando Cortez, licoarea preparată și băuta de aztecul Montezuma l-a intrigat. A îmbogățit-o apoi cu zahăr, vanilie și scorțișoară și uite așa strămoșul ciocolatei a pornit ușor către Europa.

 

Citește și: Tipurile de MIERE şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

 

Secrete de ciocolată

Nu am să vă mai spun că ciocolata este mâncarea preferată a celulelor nervoase, a creierului. Nu mai repet nici beneficiile anticancerigene, demonstrate de studii științifice, sau cele de arfodiziac. O să mă opresc în schimb la mici curiozități, mici și delicioase, pe care recunosc că nici eu nu le știam până acum:

* Cuvantul ciocolată își are originea  în limba nahuatl, unde se pronunță „xoxolatl” și înseamnă ”apă amară”.

* Aztecii foloseau boabele de cacao ca monedă de schimb și de plată. Tradiția lor spunea că bobul de cacao este o sămânță din înțelepciunea lui Dumnezeu.

*În Marea Britanie, la Thorntons, s-a fabricat cea mai mare ciocolată din istorie. Ea cântărește 5,8 tone și a fost produsă la 7 octombrie 2011.

* În timpul celui de al Doilea Război Mondial, ciocolata a fost introdusă obligatoriu în meniul armatei americane, fiind considerată un aliment perfect hrănitor și energizant.

* Cel mai mare consum de cacao pe cap de locuitor din lume este înregistrat în Elveția, iar cea mai mare producătoare de cacao din lume este Coasta de Fildeș. Americanii au cea mai veche fabrică de ciocolată, care a început să producă la 1894.

*Ciocolata albă nu-și merită denumirea de ciocolată. Nu coține boabe de cacao, conține doar unt de cacao.

 

Comentarii: