X

Ce să mănânci dacă suferi de hemoroizi: Alimentele care previn constipația și iritarea hemoroizilor deja inflamați

Mai bine de jumătate din populația adultă are de-a face, cel puțin o dată în viață, cu hemoroizi, adică cu venele inflamate de la nivelul rectului sau anusului. Iată ce regim alimentar să urmezi când ai hemoroizi și ce alimente să eviți.

Simptomele hemoroizilor creează disconfort accentuat, de aceea este bine ca, pe lângă tratamentul convențional recomandat de medic, persoana afectată să urmeze și un regim alimentar care poate ușura sau chiar elimina unele dintre simptome.

Iritația, usturimea, mâncărimile și chiar și durerea din zona anusului sunt accentuate de constipație sau diaree, de aceea medicii recomandă, în perioada tratamentului pentru hemoroizi, o dietă care să echilibreze tranzitul intestinal, astfel încât să nu apară asemenea probleme, scrie doc.ro.

Hemoroizii și alimentația

Două aspecte sunt extrem de importante în dieta pentru hemoroizi: fibrele și hidratarea. Fibrele alimentare sunt de două feluri: insolubile și solubile. Pe de o parte, fibrele insolubile nu se dizolvă în apă, însă ajută la stabilirea echilibrului la nivelul intestinelor. Pe de altă parte, fibrele solubile se dizolvă în apă și capătă o textură omogenă. Fibrele solubile previn constipația, deci și iritarea hemoroizilor deja inflamați.

Fibrele insolubile se găsesc în făină de grâu integral, tărâțe de grâu, nuci, fasole boabe și legume precum conopida, fasolea verde și cartofii. Fibrele solubile se găsesc în ovăz, mazăre, fasole, mere, citrice, morcovi, orz și tărâțe de psyllium. După cum se poate observa, fasolea conține și fibre solubile, și insolubile.

Pentru ca sistemul digestiv să facă față cantității sporite de fibre și să le folosească așa cum trebuie, este recomandat consumul adecvat de apă. 8-10 pahare de apă pe zi sunt obligatorii atunci când ai de-a face cu hemoroizii. Fructele și legumele sunt și ele extrem de importante în regimul pe care trebuie să îl ții dacă ai hemoroizi. Acestea nu numai că au un conținut bogat în fibre, însă conțin, de asemenea, și flavonoide, care împiedică sângerările cauzate de hemoroizi.

CITEȘTE ȘI: Fructul care scade colesterolul, întărește imunitatea și menține sănătatea inimii: Are și contraindicații

Probioticele sunt benefice pentru flora intestinală, acestea fiind bacterii bune pentru sistemul digestiv. De aceea este indicat să consumi alimente bogate în probiotice dacă ai hemoroizi. Iaurtul și chefirul, de exemplu, sunt alimente cu un conținut ridicat de probiotice.

Regim alimentar pentru combaterea hemoroizilor

Dacă te confrunți cu hemoroizii, e indicat să consumi zilnic alimente cu un conținut bogat de fibre alimentare și să bei 8-10 pahare cu apă.

Exemplu de regim alimentar în perioadele cu hemoroizi:

Mic dejun: fulgi de ovăz cu iaurt și bucăți de fructe proaspete
Gustare: o mână de migdale
Prânz: salată de cartofi fierți, cubulețe de tofu și multe legume crude, după preferințe: roșii, castraveți, ardei, ceapă etc.
Gustare: unul-două fructe
Cină: salată de fasole boabe cu legume frunzoase opărite (spanac, kale etc.), asezonată cu puțină sare și ulei de măsline

Suplimente alimentare în caz de hemoroizi

Unele suplimente le pot fi de ajutor pacienților cu hemoroizi. Cel mai bine este să se ceară sfatul medicului de familie. Pentru început, se poate încerca un supliment cu tărâțe de psyllium, însă dacă acesta provoacă balonare și gaze intestinale, se poate încerca un supliment care conține dextrină sau metilceluloză.

Alimente de evitat dacă ai hemoroizi

Există unele alimente pe care este recomandat să le eviți în perioadele cu hemoroizi. Este vorba despre următoarele:

Acestea nu numai că favorizează constipația, însă unele pot cauza inflamație în organism, agravând hemoroizii. Și alimentele care irită intestinele și care pot înrăutăți simptomele pacienților cu hemoroizi trebuie evitate: fructele citrice, alimentele picante, cofeina, alcoolul.

În perioada regimului alimentar, consumul de sare trebuie redus, întrucât poate cauza retenție de apă, fapt care pune mai multă presiune pe vasele de sânge, inflamând și mai mult hemoroizii. Dacă hemoroizii nu dispar în câteva zile de tratament și regim alimentar strict, mergi din nou la medic pentru analize suplimentare. Este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea lor.

Există și tehnici minim invazive pentru eliminarea hemoroizilor, precum ligatura cu benzi elastice. Chiar și după o asemenea intervenție, trebuie menținută o dietă sănătoasă, care să prevină reapariția acestora.

CITEȘTE ȘI: Mâncarea ”inteligentă”: Alimentele care cresc capacitatea de concentrare a creierului

Recomandări pentru a preveni reapariția hemoroizilor

Modificările pe care pacientul le face atât în dietă, cât și în rutina sa zilnică pot să ajute la prevenirea reapariției hemoroizilor. De aceea, dacă ești predispus la apariția hemoroizilor, e bine să ții cont de următoarele recomandări:

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro