Deficiența de vitamina C este acum rar diagnosticată. În trecut, era o problemă destul de frecventă, în special în rândul celor care nu consumau fructe și legume proaspete. Prin urmare, una dintre cauzele deficienței de vitamina C este alimentația inadecvată.
Vitamina C se acumulează în principal în pancreas și în ficat. Cea mai mare parte din ea este excretată din organism cu ajutorul urinei.
Vitamina C susține sistemul imunitar. Este implicată în metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Susține vindecarea rănilor, încetinește procesele de îmbătrânire a pielii și reglează nivelul de glucoză din sânge. Ameliorează reacțiile alergice și scade nivelul colesterolului. Reduce riscul de răceli și infecții, precum și de accidente vasculare cerebrale. Are un efect protector asupra vaselor de sânge și, de asemenea, oferă protecție împotriva cariilor și întărește gingiile și dinții.
CITEȘTE ȘI: Vitamina care întinerește neuronii: Poate preveni Alzheimer
Deficitul de vitamina C se dezvoltă în organism de-a lungul săptămânilor, inițial fără simptome. Acest lucru se datorează mai multor factori.
Cele mai frecvente cauze ale deficitului de vitamina C sunt:
Este important să consumați fructe și legume și să urmați o dietă regulată. Atunci când suntem răciți, ar trebui să limităm exercițiile fizice. În plus, în perioada de iarnă este bine să ne susținem cu suplimente nutritive.
Carența de vitamina C se poate manifesta prin slăbirea imunității organismului, ceea ce duce, printre altele, la infecții frecvente.
În plus, pot apărea următoarele:
O aprofundare a deficienței de vitamina C în organism poate duce la probleme mai grave. Absorbția deficitară a fierului (vitamina C facilitează absorbția acestui element) poate duce la anemie. La aceasta se adaugă riscul de a dezvolta ateroscleroză sau cancer.
De asemenea, carența prezintă riscul de hipertiroidism sau de hipertensiune arterială. Deficitul de vitamina C și pielea Acidul ascorbic (vitamina C) este în mare parte responsabil de sinteza colagenului în organism.
Colagenul se găsește în toate celulele organismului și este responsabil pentru formarea scheletului, a cartilajelor și a tendoanelor. Fără colagen, pielea încetează să mai fie elastică.
De asemenea, crește fragilitatea venelor și arterelor. Boala deficitului de vitamina C O boală cauzată de lipsa vitaminei C este scorbutul. Este cunoscută și sub numele de boala marinarului. A fost descrisă pentru prima dată pe vremea lui Hipocrate.
În zilele noastre, scorbutul este foarte rar diagnosticat. Simptomele scorbutului includ oboseală, slăbiciune, peteșii sau hematoame mari pe piele, dureri musculare și articulare, gingivită sau pierderea dinților.
Deficiența de vitamina C și cavitatea bucală
Vitamina C are, de asemenea, un mare impact asupra cavității bucale. Aceasta contracarează inflamația parodontală. De asemenea, joacă un rol important în dezvoltarea dentinei și în formarea smalțului, precum și în accelerarea vindecării rănilor din cavitatea bucală.
În plus, efectul său asupra dezvoltării colagenului este responsabil pentru construcția gingiilor, a dentinei, a oaselor și a fibrelor parodontale. Acidul ascorbic sprijină, de asemenea, cavitatea bucală împotriva dezvoltării cariilor. Cu toate acestea, doza trebuie monitorizată, deoarece prea multă vitamina C în organism poate fi dăunătoare pentru acesta.
CITEȘTE ȘI: Descoperire importantă: Vitamina care poate proteja împotriva diabetului de tip 2
Efectele deficitului de vitamina C pot fi resimțite și de creier. Un nivel prea scăzut de vitamina C în sânge poate duce la tulburări cognitive (demență). Nivelul său scăzut favorizează, de asemenea, boala Alzheimer și agravează starea pacienților cu Parkinson.
Pentru a compensa lipsa vitaminei C, este bine să mizăm pe o alimentație variată. Vitamina C se găsește într-un număr mare de fructe și legume. Contrar credinței populare, ea nu se găsește doar în citrice. Vitamina C se găsește în cantități mari în măceșe, căpșuni și fructe de coacăze negre. De asemenea, se găsește în concentrații mari în legume – în principal în ardei, cartofi, broccoli, varză de Bruxelles și pătrunjel.