Dovlecelul are o serie de beneficii pentru sanatate, asa ca e indicat sa il introducem in alimentatia noastra. Gustos si sanatos, acesta poate fi ingredientul de baza pentru retete simple si rapide.
Dovlecelul contine o serie de vitamine precum B1, B6, C, vitamina A si vitamina K. De asemenea, in continutul dovlecelului se regasesc si o serie de minerale precum cupru, magneziu si fier. Fiind bogat in cantitatea de apa continuta, dovlecelul are proprietati diuretice, stimuleaza detoxifierea organismului si totodata regleaza tranzitul intestinal.
Ingrediente pentru 4-5 portii:
½ kg de spaghete
½ kg de ciuperci taiate felii
2 dovlecei – taiati felii, iar apoi feliile taiate pe jumatate sau in 4, in functie de dimensiunile acestora
2/3 cana de mazare
2 catei de usturoi, taiati felii
2 crengute de cimbru
sare de mare si piper negru, dupa gust
1/3 cana de parmezan ras
¼ cana de smantana
Intr-o cratita mare, pune spaghetele, ciupercile, dovleceii, mazarea, usturoiul, cimbrul si 4 ½ cani de apa, asezoneaza apoi cu sare si piper si lasa sa fiarba la foc mediu.
Dupa ce apa clocoteste, se lasa focul mic si se gateste in jur de 8-10 minute, adica pana cand pastele sunt gatite si apa se evapora. Se incorporeaza smantana si parmezanul, iar apoi se opreste focul si se serveste imediat, potrivit doc.ro.
CITEȘTE ȘI: Perfecte pentru DIETĂ și CANICULĂ: PASTE din zucchini cu sos de avocado
Ingrediente pentru 4 portii:
1 lingura de ulei de masline
1 catel de usturoi, maruntit
2 cani de felii subtiri de dovlecel
4 oua mari
2 albusuri de ou
¼ lingurita de sare
¼ lingurita de piper
½ lingurita de rozmarin maruntit
60 g de parmezan ras
Preincalzeste cuptorul. Intre timp, incinge uleiul intr-o tigaie si caleste usturoiul. Adauga apoi dovlecelul si gateste-l timp de 5 minute, amestecand ocazional. Asezoneaza cu putina sare si piper. Intre timp, bate ouale cu cele 2 albusuri suplimentare, adauga rozmarinul si asezoneaza cu sare si piper. Toarna amestecul de oua peste dovlecelul din tigaie si gateste in jur de 3 minute, adica pana cand ouale capata o textura mai ferma. Toarna parmezanul deasupra si introdu la cuptor frittata. In 3-4 minute, ar trebui sa fie gatita.
Pune frittata intr-o farfurie, apoi taie-o in 4, ca pe pizza, si servste-o calda sau rece.
CITEȘTE ȘI: Rulouri la cuptor din zucchini și hummus / LOW-CARB
Ingrediente pentru 4 portii:
2 dovlecei
1 catel de usturoi
2 cani de rosi cherry taiate pe jumatate
3 frunze de busuioc
4 linguri de ulei de masline extravirgin
1 lingura de otet balsamic
1 lingurita de oregano uscat
sare si piper dupa gust
350 g de paste (pot fi pene, orecchiette sau orice paste preferi)
4 fileuri de somon
Pune, intr-o oala, apa cu sare la fiert. Fierbe in aceasta apa, dupa ce da in clocot, feliile de dovlecel. Scoate dovlecelul dupa ce este fiert si pune-l intr-un bol mare, alaturi de usturoiul feliat, rosiile cherry, busuioc, 3 linguri de ulei de masline, otetul balsamic si oregano. Amesteca totul folosind miscari lente. Asezoneaza cu sare si piper si lasa bolul deoparte.
Gateste apoi, in aceeasi apa, si pastele – fierbe-le cu 2 minute mai putin decat scrie pe ambalaj. Scurge apoi pastele si pune-le in bolul cu legume.
Incinge apoi o tigaie la foc mediu. Unge fileurile de somon cu lingura de ulei de masline ramasa, dar si cu sare si piper. Asaza fileurile in tigaie, acopera tigaia si gateste-le 3-4 minute. Intoarce apoi fileurile si pe parta cealalta. Dupa ce somonul e gatit, imparte salata in 4 farfurii, apoi asaza cate un file de somon in fiecare farfurie, peste salata.