X

Esențial pentru sănătatea orală: Ce reguli trebuie să respecți dupa o extracție dentară

Baza vindecarii postextractionale o reprezinta cheagul de sange care se formeaza postextractional, de aceea este important ca acest cheag sa ramana local pe toata durata vindecarii.

Acest lucru poate fi asigurat prin sutura postextractionala, iar daca aceasta nu a putut fi realizata pacientul nu ar trebui sa clateasca zona respectiva cu presiune si nici foarte frecvent, ci doar atat cat sa mentina o stare de igiena orala normala, prevenind astfel suprainfectarea cheagului postextractional, scrie doc.ro.

Alimentatia de dupa extractie

Poate fi reluata dupa ce dispare efectul anesteziei locale (exista riscul traumatizarii tesuturilor moi care nu sunt sub control voluntar pe perioada cat anestezia este in curs). Se pot consuma orice tip de alimente, este preferat ca acestea sa fie mai moi ca si consistenta, mai putin condimentate si la temperatura camerei. Totodata, se recomanda evitarea consumului de bauturi acidulate.

CITEȘTE ȘI: De ce NU trebuie aruncaţi dinţii de lapte. Sănătatea copiilor poate depinde de ei

Cel mai frecvent si neplacut simptom postextractional

Este sangerarea postextractionala, care angoaseaza pacientii. In cele mai multe cazuri, sangerarea nu este nici masiva ca volum si nici indelungata ca timp. Cel mai simplu lucru pe care pot sa il faca pacientii este sa aplice local o compresa sterila, punand presiune prin intermediul acesteia pe zona postextractionala (fie muscand, fie apasand cu degetul) pe o durata de 15 min.

Fara efort fizic

Nu este recomandat ca pacientii sa faca efort fizic postextractional timp de 3 zile (este posibil ca presiunea arteriala sa creasca si sa initieze hemoragii locale sau sa accentueze hematoame formate postextractional). Asadar, activitatile sportive ori cele care necesita efort fizic, vor fi amanate pana in a 4-a zi dupa extractia dentara, astfel incat pacientul sa nu se expuna riscului de sangerari abundente.

Vindecarea completa

Vindecarea completa a unei alveole (locul in care a stat dintele) poate sa dureze 3-4 saptamani. In acest interval pacientul poate sa aiba jena sau senzatii dureroase in special la consumarea unor alimente reci. Nu este indicat ca pe aceasta perioada pacientul sa isi administreze antiinflamatoare, ci este suficient sa evite situatiile care produc jena dureroasa.
In general, durerile postextractionale persista aproximativ 7 zile, evoluand cu descresterea intensitatii pe masura ce zilele trec.

Ameliorarea durerilor

Pacientii trebuie sa aiba in vedere ca antiinflamatoarele pot produce leziuni ale mucoasei digestive, motiv pentru care este recomandat ca in perioada in care isi autoadministreaza antiinflamatoare sa asocieze si protectoare gastrice.

Anestezicele topice (precum lidocaina) de obicei nu au efect sustenabil.

Compresele cu gheata aplicate pe obraz, in zona extractiei dentare, pot ameliora durerile ce apar in urma extractiei dentare. Poti folosi aceste comprese de mai multe ori pe zi, pentru a calma durerile sau disconfortul.

CITEȘTE ȘI: Redă sănătatea dinţilor: Pasta de dinţi pe care o poţi prepara acasă

Recomandari postextractie dentara:

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro