X

Mâncărimile vaginale care nu sunt cauzate de o infecție: Afecțiunile care provoacă o asemenea reacție

Femeile au tendința de a pune orice mâncărime din zona vaginală pe seama unei infecții fungice, întrucât acesta este primul simptom al unei asemenea afecțiuni. Însă, așa cum vei afla din articolul pe care ți l-am pregătit azi, o mâncărime în zona intimă poate avea și alte cauze.

De multe ori când o femeie se confruntă cu mâncărimi vaginale, află că acestea sunt cauzate de alte afecțiuni, care mimează simptomele infecției fungice (provocată de ciuperci precum Candida albicans). Mâncărimea vaginală este o problemă incomodă, care uneori devine chiar dureroasă și care poate apărea adesea din cauza substanțelor iritante, a infecțiilor sau a menopauzei.

O mâncărime în zona intimă poate apărea și ca urmare a anumitor leziuni ale pielii sau a bolilor cu transmitere sexuală (BTS). În cazuri rare, mâncărimea vaginală se poate dezvolta din cauza stresului sau a cancerului vulvar.

Afecțiunile care pot fi vinovate pentru mâncărimea în zona intimă
Bolile cu transmitere sexuală

Unele afecțiuni cu transmitere sexuală pot cauza mâncărimi vaginale, dar și un miros neplăcut în zona intimă. Este vorba despre herpesul genital și despre condiloamele genitale (numite și negi), potrivit doc.ro.

O reacție alergică

Unele produse cosmetice pot cauza reacții alergice, adică dermatita de contact. Este vorba despre produse precum săpunul, gelul de duș sau detergentul ori balsamul de rufe. Dacă bănuiești că este vorba despre o asemenea reacție, renunță pe rând să folosești produsele cosmetice și, prin eliminare, vei reuși să descoperi care dintre ele este vinovat de mâncărimea în zona intimă.

Lipsa de estrogen

La femeile care se apropie de menopauză sau au trecut, scăderea estrogenului subțiază pielea, iar acest lucru cauzează mâncărimi, disconfort și exfoliere – poate fi un simptom important în menopauză. Medicul îți poate recomanda unele pilule pe bază de estrogen ori un lubrifiant vaginal care să amelioreze problema din sfera genitală.

CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă: Cum previi infecțiile vaginale – Micile detalii de care să ții cont

Hemoroizii

Mâncărimile provocate de hemoroizi se pot extinde din zona anusului și către zona vaginală.

Infecții bacteriene

Infecțiile bacteriene sunt adesea vinovate pentru dezechilibrele care apar la nivelul pH-ului vaginal. Acest tip de infecții cauzează mâncărimi vaginale. Atunci când este vorba despre o infecție bacteriană, secrețiile vaginale sunt mai apoase decât în cazul unei infecții fungice.

Herpesul genital

Dacă te confrunți cu herpesul genital, poți resimți durere, mâncărime, sensibilitate în zona genitală până la eliminarea infecției, cu prezența unor vezicule – sub forma inițială a unor umflături mici, roșii sau albe. Uneori și înainte de a se instala manifestarea acută, apar arsuri, mâncărimi sau furnicături și o stare de iritabilitate. Apoi, câteva ore mai târziu, apar și leziunile. De obicei, acestea dispar în 3 până la 7 zile.

Dereglările hormonale

Oricând apar dereglări de nivel hormonal în organism, fie că este vorba despre menstruație, fie că este vorba despre sarcină sau menopauză, pot apărea și simptome precum o mâncărime în zona intimă. Dacă medicul ginecolog ajunge la concluzia că o dereglare hormonală îți provoacă aceste mâncărimi vaginale, îți va prescrie o cremă pentru a combate neplăcerile.

Lichenul scleros

Această afecțiune este extrem de rară și se manifestă prin mâncărimi în zona vaginală, dar și prin papule albe, care formează plăci. Orice persoană poate face această boală, dar femeile aflate în postmenopauză prezintă un risc mai mare. Unguentele sau cremele cu corticosteroizi sunt de obicei prescrise pentru a trata lichenul scleros, dar, dacă tratamentul cu corticosteroizi nu funcționează sau dacă e necesară o terapie prelungită, medicul poate prescrie un alt unguent, cum ar fi cel cu tacrolimus.

Eczemă sau psoriazis

Afecțiunile genetice ale pielii, precum eczema sau psoriazisul, pot cauza înroșirea pielii, dar și mâncărimi pe piele, inclusiv în zona genitală. Dacă te afli printre femeile care au această problemă, un medicament pe bază de hidrocortizon și băile de șezut cu ovăz pot remedia problema. Dacă nu observi îmbunătățiri în câteva zile, apelează la ajutorul unui medic de specialitate, fie el ginecolog sau dermatolog. E bine de știut că eczema și psoriazisul nu se vindecă, dar tratamentele țin sub control aceste afecțiuni.

Păduchii pubieni

Deși mai rar întâlniți în ziua de astăzi, dacă ai fost recent într-o zonă rurală sau ai dormit în condiții neigienice este posibilă și această ipoteză. Medicul poate confirma de obicei o infestare cu păduchi pubieni printr-o examinare vizuală a zonei pubiene și mici umflături roșiatice sau roz pe piele care se pot vedea și cu o lupă.

Păduchii pubieni nu se pot reproduce în alte tipuri de păr, dar pot supraviețui în afara părului pubian, astfel încât rasul părului poate să nu fie suficient pentru a preveni infecția. Paraziții pot provoca mâncărimi intense, dar acestea sunt tratabile și nu cauzează probleme grave de sănătate. Tratamentul păduchilor pubieni implică de obicei șampoane sau creme speciale pentru distrugerea acestora.

Ce poți face pentru a preveni, dar și pentru a reduce mâncărimile vaginale?

Există o serie de reguli care, odată respectate, te vor ajută să scapi mai rapid de mâncărimile vaginale:

Menopauza poate fi o cauză clară a mâncărimilor pielii din mai multe zone

Mâncărimile de pe orice zonă a pielii, inclusiv cele din zona intimă, sunt o problemă frecventă în timpul menopauzei. Dezechilibrele hormonale din timpul menopauzei pot cauza o mulțime de neplăceri la nivelul pielii și nu numai, precum bufeurile sau „valurile” de căldură care apar necontrolat, transpirația în exces pe timpul nopții și mâncărimea (pruritul), iar explicația se datorează rolului vital pe care estrogenul îl joacă în menținerea sănătății pielii.

CITEȘTE ȘI: Medicul ginecolog răspunde: Poate vaginul să fie prea mare?

În anii menopauzei, nivelul de estrogen începe să scadă în organism, acesta fiind un hormon important pentru sănătatea pielii. Estrogenul ajută pielea să mențină hidratarea în țesuturi, stimulând producția de uleiuri naturale și de colagen (o proteină care menține rezistența și elasticitatea pielii). Așadar, mâncărimile din sfera genitală pot fi cauzate de reducerea nivelului de estrogen.

Nivelurile scăzute de estrogen din anii de menopauză înseamnă că pot să apară mâncărimi vaginale sau că aceste neplăceri în zona intimă se pot agrava atât în timpul, cât și după menopauză. Acest tip de mâncărime poate să apară destul de des dacă persoana se confruntă și cu uscăciunea vaginală – un alt simptom comun al menopauzei.

Nivelul scăzut de estrogen poate face ca țesuturile vaginale să fie mai uscate și mai subțiri decât în mod normal. Când se întâmplă acest lucru, vorbim despre atrofie vaginală sau vaginită atrofică, afecțiune care poate face ca femeia să aibă mâncărimi și să simtă durere în zona vaginului sau vulvei. Totodată, și actul sexual este mai dureros în cazul femeilor la care a debutat menopauza.

Recomandarea noastră este să mergi la medic imediat ce începi să te confrunți cu mâncărimi vaginale. Riscul de a dezvolta anumite cancere după menopauză este mai crescut, așa că indicat ar fi să mergi la medicul tău ginecolog pentru controale regulate, fie că te confrunți cu mâncărimile vaginale, fie că nu. De asemenea, dacă observi orice fel de scurgere vaginală anormală sau o sângerare după menopauză, fă-ți cât mai repede o programare la medic.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro