X

Oboseala care apare după ce mănânci: Când e vorba de nivelul glicemiei

Oboseala după masă apare relativ frecvent si poate fi data de diferite cauze. Una dintre cauzele oboselii care poate sa apara dupa masa este sindromul postprandial idiopatic.

”Eu vad la cabinet relativ frecvent persoane care se plang de acest lucru, si vin la consultatie gandindu-se ca au o boala de ficat, stiind ca bolile de ficat dau destul de des oboseala nejustificata,” explică dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog si hepatolog.

Potrivit medicului, sindromul postprandial idiopatic este o cauza frecventa de oboseala care apare dupa masa, conciderandu-se incorect ca fiind dat de scaderea glicemiei (hipoglicemie) care poate sa apara in astfel de situatii.

Desi semnele și simptomele clinice sunt asemanatoare celor date de hipoglicemie, la aceste persoane nu se constata niveluri demonstrabil de scăzute ale glicemiei care caracterizează afecțiunea menționată.

CITEȘTE ȘI: Te confrunți cu oboseală, irascibilitate și episoade de depresie? Analiza pe care trebuie să o faci

Sindromul idiopatic postprandial e diferit de hipoglicemie

”Persoanele cu această afecțiune suferă de episoade repetate de alterare a dispoziției și dificultate de concentrare, adesea însoțite de slăbiciune și uneori tremurături. Episoadele apar de obicei la câteva ore după masă, si mai rar pot sa apara si după mai multe ore de post. Persoanele cu acest sindrom prezintă simptomele hipoglicemiei la 2 până la 4 ore după o masa bogata in zaharuri dar nu au glicemie scăzută,” adaugă medicul hepatolog.

Sindromul idiopatic postprandial diferă de hipoglicemie prin cateva elemente:

Simptomele sindromului postprandial idiopatic

Simptomele sindromului idiopatic postprandial sunt asemanatoare cu cele ale hipoglicemiei, dar sunt de obicei mai puțin severe, cele mai frecvente simptome fiind urmatoarele, potrivit medicului:

”Simptomele sindromului idiopatic postprandial nu progresează de obicei către convulsii, comă sau leziuni ale creierului, in schimb aceste simptome pot apărea în cazul hipoglicemiei severe. În plus, persoanele care suferă de hipoglicemie pot să nu prezinte simptome notabile în viața lor de zi cu zi,” menționează dr. Dițoiu.

Cauzele și factorii de risc ale sindromului idiopatic postprandial

Nu se cunosc cauzele sindromului idiopatic postprandial. Medicul mai spune ca s-a constatat insa ca urmatoarele persoane au risc sa faca acest sindrom:

Indicele glicemic este o clasificare a carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de masura in care ei cresc glicemia dupa ce au fost consumati. Alimentele cu un indice glicemic mare sunt digerate absorbite si metabolizate rapid,dand astfel modificari rapide mari ale glicemiei.

Carbohidratii cu un indice glicemic scazut produc fluctuatii mai mici ale glicemiei, reducand riscul de diabet de tip 2 si de boli cardiovasculare. Indicele glicemic este unul dintre elementele importante care poate ajuta la scaderea in greutate.

Persoanele respective pot avea un o glicemie mai mare dar care care scade rapid, ramanand insa in intervalurile normale aceste persoane pot avea o producție în exces de insulină din pancreas unii pot avea boli care afectează sistemul renal unele persoane consuma mai mult alcool decat normal.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care alungă oboseala cronică: Previn deficiențele de nutrienți și mențin inflamația sub control

Cum se previne aparitia sindromul idiopatic postprandial (oboseala dupa masa)

Majoritatea persoanelor care au sindrom idiopatic postprandial nu au nevoie de tratament medical.

Medicul spune ca pot fi de ajutor unele sfaturi dietetice:

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro