X

ATENȚIE: Simptomele care te anunță că ai colesterolul foarte mare

Colesterolul este un tip de grăsime prezent în toate celulele corpului și a cărei funcții este necesară pentru funcționarea optimă a organismului.

Printre principalele funcții ale colesterolului se numără formarea acizilor biliari, care sunt responsabili pentru digestia grăsimilor. În plus, colesterolul are legătură cu formarea hormonilor sexuali și tiroidieni determinați.

Totuși, deși colesterolul este necesar pentru buna funcționare a mai multor organe, el se poate transforma într-un dușman pentru sănătate atunci când nu este ținut sub control.

Marea problemă este că multe persoane nu sunt conștiente că au un nivel ridicat de colesterol, deoarece este greu de detectat din cauza lipsei de simptome. În consecință, pot apărea probleme serioase la nivelul ficatului și sistemului cardiovascular.

De exemplu, există un risc crescut de a dezvolta ateroscleroză, o boală care implică acumularea de colesterol și alte lipide în exces pe pereții arteriali, provocând astfel probleme în circulația fluxului de sânge către inimă, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Nutriționiștii recomandă: Tipurile de brânză care NU îți cresc colesterolul

Simptome de colesterol mărit

Până în prezent, nu a fost identificat un simptom evident care să ajute la identificarea unui nivel ridicat de colesterol, ci doar prin intermediul analizelor de sânge.

Simptome colesterol mărit. Însă, experții în sănătate au alcătuit o listă cu simptomele recurente legate de această afecțiune. Iată care sunt acestea!

De menționat faptul că simptomele enumerate mai sus pot fi confundate cu ușurință cu alte boli comune și pot dispărea spontan.

Ce nivel de colesterol trebuie să respectați?

Un nivel ridicat de LDL este un risc major pentru inima deaorece poate bloca arterele, provoacă atac de cord sau accident vascular cerebral. De aceea, cu cât valoare de LDL din sânge este mai mică, cu atât mai bine.

Valori LDL

Valori DLD

Cauzele nivelului ridicat de colesterol

Gradul ridicat de grăsimi ( colesterol ) din sânge este un risc major pentru bolile cardiace, crește riscul de infarct miocardic.

Nivelurile ridicate de lipoproteine cu densitate mică (LDL) conduc la o acumulare de colesterol în artere, față de lipoproteinele HDL, cu densitate mare, care transportă colesterolul la ficat pentru eliminarea din organism.

Îngustarea arterelor și limitarea fluxului sanguin sunt rezultatul acumulării de colesterol în sange, efcțiune cunoscută sub numele de Ateroscleroză.

Limitarea consumului de grăsimi din alimentatie contribuie la genstionarea nivelului de colesterol.

Alimentele cu cel mai mare grad de grasimi sunt:

Pe lângă aceste alimente, sunt și alți factori nocivi pentru nivelul ridicat de colesterol:

În acest caz, efortul fizic poate avea rezultate în lupta cu kilogramele.

Cauzele primare ale colesterolului ridicat pot fi și genetice.

Cercetările recente arată că nivelurile de colesterol se pot moșteni: hipercolesterolemie familială.

Probleme cu colesterolul pot apărea dacă deja suferiți de anumite afecțiuni ca:

Regimul alimentar, principala metodă de reducere a colesterolului

Pentru a reduce valorile colesterolului, foarte importantă este dieta. Medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă ne explică ce alimente sunt recomandate şi care sunt interzise.

În majoritatea cazurilor, dieta este suficientă pentru a ţine în frâu colesterolul, când vine vorba însă de persoane care au suferit un infarct miocardic, au o afecţiune cardiovasculară sau sunt hipertensivi, pe lângă dietă este nevoie şi de tratament medicamentos.

CITEȘTE ȘI: Ceaiurile de care ai nevoie: Ajută la scăderea colesterolului

Rostopasca, păpădie și urzică

Personele care nu pot lua medicamente din diverse motive, pot apela cu încredere la extractele din plante.

,,Armurarul este o plantă care ajută la scăderea colesterolului şi protejează ficatul, anghinarea şi rostopasca sunt de asemenea foarte bune atât pentru colesterol cât şi ca protecţie hepatică, însă nu trebuie folosite o perioadă mai mare de 2-3 săptămâni.

Păpădia, mesteacănul şi urzica sunt şi ele folositoare datorită efectului depurativ”, a explicat specialistul în fitoterapie, acupunctură şi homeopatie, Gabriela Papazian- Urdareanu.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro