NUTRITIE SANATATE

Ceaiurile de care ai nevoie: Ajută la scăderea colesterolului

thehealthy.com

Există multe alimente care te pot ajuta să ții sub control nivelul colesterolului. Dar ce-ar fi dacă ai putea să reduci colesterolul „rău” (LDL) cu o cană de ceai cald? Grație unei palete largi de compuși benefici care se găsesc în natură, poți să bei numeroase ceaiuri din plante care au beneficii asupra sănătății tale.

De multe ori, nivelurile foarte mari ale colesterolului sunt tratate cu medicamente, în combinație cu o serie de schimbări în stilul de viață și în alimentație. Cu toate acestea, dacă iei în considerare ideea de a reduce colesterolul LDL cu ajutorul unor ceaiuri, înainte că acest nivel să crească dincolo de limitele considerate normale, poate fi o mișcare inteligentă, care contribuie la o sănătate mai bună a inimii tale și la un risc redus de boli coronariene.

Multe studii au arătat că o ceașcă de ceai are multe beneficii pentru sănătate alături de apă, ceaiul fiind a doua cea mai consumată băutură din lume. Un ceai pentru colesterol este o infuzie care folosește plante care se găsesc în natură și care au proprietăți chimice despre care se crede sau despre care s-a demonstrat că reduc în mod natural nivelul colesterolului „rău” din sânge. Înainte de a încerca oricare dintre aceste ceaiuri, nu uita să ceri sfatul unui medic specialist despre remediile din plante care scad colesterolul, recomandă doc.ro.

Legătura dintre consumul de ceai și scăderea colesterolului

Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi care dăunează celulelor din organism. Ceaiurile tradiționale și unele ceaiuri din plante conțin antioxidanți. Puterea antioxidantă depinde de tipul de ceai și de metoda de prelucrare a acestuia.

Unele cercetări indică faptul că antioxidanții care se găsesc în ceai pot ajuta la scăderea colesterolului.

Iată care sunt ceaiurile care scad colesterolul!

1. Ceaiul verde

Bolile cardiovasculare sunt cauza principală de mortalitate și dizabilitate la nivel mondial, reprezentând aproximativ 17,3 milioane de decese pe an. Hiperlipidemia, rezultată din anomalii ale metabolismului lipidic, provoacă plăci aterosclerotice și este considerată un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. S-a constatat că riscul de boli cardiovasculare scade cu 3% atunci când colesterolul seric a scăzut cu 1%. Deși mai multe medicamente sintetice hipolipemiante (fibrați, statine și sechestranți ai acizilor biliari) sunt disponibile pe piață, utilizarea lor pe termen lung poate duce la diferite efecte adverse.

Ceaiul verde, care este derivat din planta Camellia sinensis, este o băutură populară în întreaga lume și poate întârzia apariția sau progresia a numeroase boli, cum ar fi tulburările cardiovasculare, bolile metabolice și hipertensiunea arterială.

Ceaiul verde este diferit de alte tipuri de ceai deoarece a suferit mai puține procesări. Deoarece nu este supus unui proces extins de fermentație ca și alte ceaiuri, mulți dintre antioxidanții săi, în special catechinele, sunt conservați.

Activitatea antioxidantă a catechinelor este cunoscută pentru o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea cancerului, susținerea sănătății orale, ameliorarea artritei reumatoide. Ceaiul verde a căpătat faimă și pentru proprietățile sale în reducerea colesterolului.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul de care ai nevoie: Reglează echilibrul hormonal și alungă durerea de artrită

Polifenolii din ceai, în special catechinele (flavonoide), sunt cruciali în susținerea sănătății. Cele patru catechine majore (constituind 25-30%) raportate în ceaiul verde sunt epicatechina (EC), epigalocatechina (EGC), epicatechilatul (ECG) și epigalocatechina galatul (EGCG). EGCG este cel mai abundent (50-60% din catechinele totale) și are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, anticancerigene și antiobezitate. Ceaiul verde conține, de asemenea, teaflavine, cofeină, acizi fenolici și flavonoli precum quercetina, kaempferol și miricetină.

Potrivit unei meta-analize recente, care a evaluat asocierea dintre consumul de ceai verde și reducerea concentrațiilor de lipide serice pe baza rezultatelor publicate din 31 de studii cuprinzând 3216 subiecți, suplimentarea cu ceai verde a scăzut semnificativ atât concentrațiile serice de TC, cât și de colesterol (LDL) „rău”1.

Aceste constatări sunt în general în concordanță cu rezultatele meta-analizelor anterioare, care au identificat, de asemenea, o corelație semnificativă între suplimentarea cu ceai verde și îmbunătățirea concentrației de colesterol TC și LDL.

2. Ceaiul de anghinare

Ceaiul făcut din anumite părți ale plantei poate să aibă funcții similare cu medicamentele din clasa statinelor, în sensul că anghinarea împiedică activitatea enzimei responsabile de coagularea colesterolului în ficat. Beneficiile ceaiului de anghinare pot include și o creștere în ceea ce privește producția de bilă, având proprietăți de detoxificare.

Studiile raportează și că anghinarea are acțiune diuretică și acțiune antisclerotică, de scădere a colesterolului și de scădere a lipidelor. Statinele acționează prin blocarea unei enzime numită HMG-CoA care joacă un rol în producția de colesterol.

Un studiu mai vechi arată că o doză zilnică de 250 mg de extract de frunze de anghinare la 46 de adulți supraponderali a redus colesterolul „rău” (LDL) și că a crescut colesterolul „bun” (HDL), comparativ cu 46 de adulți supraponderali cărora li s-a administrat un placebo. Acest lucru sugerează că extractul de frunze de anghinare poate juca un rol în gestionarea hipercolesterolemiei ușoare.

Cum prepari ceaiul de anghinare?

Faci o infuzie dintr-o linguriță de frunze de anghinare, lăsate într-o cană cu apă fierbinte și bei 2 căni de ceai pe zi. După 2 săptămâni, la recomandarea medicului, cantitatea de frunze de anghinare poate fi mărită la 2 lingurițe.

3. Ceaiul de păpădie

Păpădia are numeroase proprietăți benefice, fiind recomandată și în cazul persoanelor care au o dietă dezechilibrată, bogată în grăsimi, cât și în cazurile de hipercolesterolemie. Preparatele din păpădie sunt utile și în afecțiunile hepato-biliare, așa că discută cu medicul dacă vrei să le încerci.

Unii compuși din păpădie pot scădea nivelul de trigliceride și colesterol, aceștia fiind factori cheie de risc pentru bolile de inimă. Într-un studiu mai vechi pe eprubetă, extractul de frunze de păpădie și extractul de rădăcină de păpădie a scăzut acumularea de trigliceride în celulele adipoase. În mod similar, un studiu pe animale de 4 săptămâni a arătat că administrarea extractului de frunze de păpădie la șobolani a redus semnificativ nivelurile de colesterol total și trigliceride. Cu toate acestea, cercetările actuale se limitează la studii pe eprubetă și pe animale.

Cum prepari ceaiul de păpădie?

Există numeroase produse fitoterapeutice pe bază de păpădie, însă poți încerca și o infuzie. Din păpădia întreagă, frunze și rădăcini, poți să prepari infuzia din 2 lingurițe de plantă, la o cană cu apă fierbinte. Bei 2 căni de ceai de păpădie pe zi sau după cum îți recomandă medicul fitoterapeut.

4. Ceaiul de schinduf

Schinduful poate să împiedice corpul să absoarbă foarte mult colesterol. Și deși nu este foarte des asociat cu faptul că poate fi preparat sub formă de infuzie, din schinduf se poate obține o băutură unică și aromată. În plus, schinduful are proprietăți ce atestă reglarea colesterolului din sânge, fiind recomandat în caz de colesterolemie.

Numeroase cercetări clinice s-au axat în special pe acțiunea hipocolesterolemiantă a schindufului și s-a constatat, în aceste studii clinice, o reducere semnificativă a colesterolului și a trigliceridelor.
O revizuire din 2020 a analizat metodele și rezultatele a 15 studii despre schinduf. Participanții erau fie sănătoși, diabetici, fie aveau lipide din sânge ridicate, cum ar fi colesterolul ridicat 2. Schinduful a fost administrat sub diferite forme, cum ar fi pudră din frunze, extract de semințe sau pudră din semințe de schinduf. Au existat diferențe mari în ceea ce privește durata studiilor, de la două ore la trei ani.

Autorii recenziei au concluzionat că au existat unele dovezi că administrarea de suplimente de schinduf ajută la scăderea colesterolului total și a trigliceridelor. Cu toate acestea, autorii studiului au mai spus că este nevoie de mai multe cercetări de înaltă calitate pentru a confirma aceste concluzii.

Cum prepari ceaiul de schinduf?

Opărești 2 linguri de semințe măcinate de schinduf în 250 ml de apă clocotită. Lași să se infuzeze 3 ore, fierbi compoziția nu foarte mult, și bei compoziția călduță.

CITEȘTE ȘI: Doctor: Acest ceai dăunează ficatului – aveți grijă cum îl consumați

5. Ceaiul de scoruș de munte

Pentru că conțin taninuri, fructele de scoruș de munte au multe proprietăți benefice, unele astringente, fiind indicate în colesterolemie. Fructele de scoruș de munte sunt recomandate pentru că reduc nivelul colesterolului în sânge, diminuează oboseala și întârzie procesul de îmbătrânire. Cere sfatul medicului fitoterapeut, iar dacă acesta îți recomanda, poți încerca ceaiul din fructe uscate.

Cum prepari ceaiul de scoruș de munte?

Nu uita că fructele de scoruș de munte pot fi consumate și ca atare. De asemenea, din fructe uscate de scoruș de munte poți să prepari o infuzie (ceai), folosind o lingură de fructe la o cană cu apă clocotită. Bei 2-3 căni de ceai pe zi, la recomandarea medicului.

Nu vei vedea imediat efectele ceaiului de plante asupra colesterolului. Multe studii arată că trebuie să bei ceaiuri din plante timp de săptămâni înainte să existe o îmbunătățire a colesterolului.

Comentarii: