LIFESTYLE

Afirmaţii şocante ale unui cunoscut neurolog: A comparat religia cu o boală mintală

Foto: Corbis

Afirmaţii de o gravitate imensă ale unui reputat neurolog. Acesta a spus că religia este o boală mintală. Este vorba despre Robert Sapolsky, profesor la Universitatea Stanford care a declarat că religia este asemănătoare unei boli mintale.

 

Omul de știință este un ateu declarat: „ Am fost crescut într-un mod religios până la vârsta de 13 ani. În anii adolescenței, unul dintre lucrurile definitorii pentru mine a fost să mă îndepărtez de orice credință”, a declarat neurologul.

 

În cursurile pe care le ține, profesorul a comparat religia cu schizofrenia, argumentând că modul în care se comportă „profeții” din textele religioase sunt acțiuni care pot fi diagnosticate, conform indy100.com. De asemenea, Robert Sapolsky a spus legat de lucrurile precum: crearea lumii în șapte zile și virgina care naște că sunt povești „extrem de formative și care au legătură cu schizofrenia”.

Stresul întoarcerii din concediu? Metode care alungă nostalgia post-vacanță

Porți bijuterii de aur zilnic? Avertismentul Comisiei Europene asupra PERICOLULUI ascuns din acest metal

O NOUĂ modă în rândul tinerelor. Bărbații sunt disperați!

Semnele care îți indică faptul că NU e bună la pat

Remedii eficiente împotriva PETELOR SOLARE

Cele mai RĂUTĂCIOASE zodii

Profesorul a adăugat că obiceiurile religioase sunt o formă de comportament obsesiv-compulsiv și că oamenii religioși se află într-un spectru al bolilor mintale.

Cum să porți blugii pentru a părea mai SLABĂ

Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?

Știi CÂND și CUM trebuie să bei apă pentru a ajunge la greutatea ideală?

Raport alarmant al specialiştilor: Greşelile care afectează milioane de oameni

Medicii AVERTIZEAZĂ: Ajută-ți copilul să își mențină o GREUTATE sănătoasă!

Aceasta este cu siguranță un punct de vedere pus la îndoială de mulți oameni, dar este un obiectiv interesant prin care poate fi privit fenomenul la baza căruia a fost construită societate actuală.

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

31 Comentarii

Apasa aici pentru a posta un comentariu

  • Sub unbrela religiei sau comis multe fapte abominabile dar trebue sa recunoastem cel putin in diferite perioade ale istoriei,prin multi slujitori ai sai cu har pt.multe secmente ale societatii si multi semeni de ai nostri a fost cel putin de un real folos.!

 • ESTE FOARTE PROBABIL SA FIE DOAR UN UROLOG FARA NEURONI ACEST SCHIZOFREN…
  ARE CEVA DRACI BAGATI IN NEURONII LUI DE LA UNII PACIENTI SI SE DA NEURO-MONDE DAR ESTE UN CADAVRU VIU PE JUMATATE CU NEUROLOGIA LUI DE UN CENT SI UN SFERT DIN DOLAR….

  RELIGIA ESTE DOAR DENUMIREA SOCIALA SI JURIDICA…

  CREDINTA ESTE CEVA DIFERIT TOTAL DE RELIGIE… DEPINDE IN CE CREZI SI CUM…

  UN CHINUIT DE DEMONI NU POATE NICIODATA VEDEA LUMINA SPIRITUALA SI NICI SA O DEOSEBEASCA DE INTUNERICUL RAULUI…

 • in anii 70 ,dupa ce toate tratatele ziceau ca homosexualii sunt bolnavi, brusc a aparut un „specialist” ca acum sa zica ca e invers ca sa nu fie saracii bolnavi stigmatizati…si uite unde s-a ajuns.
  identic scenariul.
  vad ca pe situl asta umbla multi nebuni redefiniti alternativ.

 • Este perfect adevarat! Religia este cauza pentru care nu este definit normalul in psihiatrie, nu exista o definitie a psihicului normal. Daca s-ar baga religia la psihopatie, atunci peste 80% dintre oameni ar fi psihopati (procentul real este chiar mai mare…). Daca s-ar baga ateismul la anormal, atunci crema oamenilor de stiinta si elita inteligentelor umane ar fi…psihopate, ceea ce este o prostie. Atunci, cu atati psihopati religioasi, mai bine lipsa definitiei unui psihic normal.

  • SURPRINZATOAREVIGNORANTA IN REAUA CREDINTA A ACESTUI MEDIC?!speculează incognito si fara rost un amănunt ,o nuanță a Sfintei scripturi Taina Nașterii Mântuitorului!…chiar nu si a botezat copii? Nu a participat la cununi?? De ce scoate la înaintare un diagnostic devenit parola chiar tendențios pentru cei ce pronunța schizofrenie!? Cine are acest cod!?! Mai mult de procentul sau de 80=nu stiu exact semnificația Dar e sigur ca daca tu mincinos, ignorant poatehot de lucrării il pronunți aluziv lavei care nu te aproba, ai si dovedit ce? Ca diagnosticul reale al….!

 • Religie versus ateism,daca e bine sau rau de o parte sau alta este o chestiune care trebue mestecata/analizata de fiecare in parte dar luata o declizie de.care parte te asezi doar dupa o ampla documentare serioasa/aplicata cu argumente pro sau contra pt.ambele aspecte.

 • Să fim serioși! Atâtea milioane de Mucenici au fost bolnavi mintal? Nimeni nu și-ar da viața atât de ușor pentru un mit. Religia, sau mai bine zis credința în Dumnezeu este în firea omului. Chiar dacă vrem să îl scoatem pe Dumnezeu din viața noastră, pentru N considerente, întotdeauna vom fi atrași către metafizic. Și ca să spunem lucrurilor pe nume, Ortodoxia este singura credință relevată și testată. Chiar dacă avem ochii plini de noroi, într-o zi vom vedea acest lucru. Măcar să nu fie prea târziu!

   • Pai si ce i rau in a fi schizofrenic? Foarte nulti oamenii de valoare, Inventatori si savanti de a lungul istoriei au fost descrisu ca avand tulburari de comportament, poate chiar schizofrenie. Einstein, autist. Asta e realitatea. Cine poate sa vada mai departe de perceptia normala, data de cele 7 simturi si e diferit I se pune eticheta: schizofrenic. Si?

  • Bine argumentat, Aghata, şi adevărat. Cum a spus Hristos: Ioan 10:34. Iisus le-a raspuns: Nu e scris in Legea voastra ca „Eu am zis: dumnezei sunteti?”
   Ioan 10:35. Daca i-a numit dumnezei pe aceia catre care a fost cuvantul lui Dumnezeu – si Scriptura nu poate sa fie desfiintata –
   Ioan 10:36. Despre Cel pe care Tatal L-a sfintit si L-a trimis in lume, voi ziceti: Tu hulesti, caci am spus: Fiul lui Dumnezeu sunt?
   Ioan 10:37. Daca nu fac lucrarile Tatalui Meu, sa nu credeti in Mine.
   Ioan 10:38. Iar daca le fac, chiar daca nu credeti in Mine, credeti in aceste lucrari, ca sa stiti si sa cunoasteti ca Tatal este in Mine si Eu in Tatal.

 • Nimeni nu poate nega faptul ca noi, destepti sau mai putin destepti, rai sau mai putin rai, constienti de spiritul nostru sau nu, suntem niste
  creaturi. Si orice creatura are un Creator. Trebuie sa fi bolnav mintal ca sa crezi ca ai aparut din nimic.
  Si…trebuie sa fi schizofrenic, etc… sa-ti negi Creatorul.
  Dar este drept, ca bigotismul atinge cote periculoase. Iar fundamentalismul religios creeaza haos.Ce este un ateu?
  Dau raspunsul in stilul morometian: „Nu se exista asa ceva”! Atata timp cat esti OM, fiinta cugetatoare, esti format din materie si spirit. Ori spiritul la spiritualitate trage. Numai daca spiritul iti este atrofiat atunci devi o scoica goala. Si deja nu mai esti OM.Si cu asta merg la culcare pentru ca aici la mine este deja prea tarziu.

  • Mai mult. Aveam un vecin necredincios, care vorbea coerent cu fiica sa, medic. La un moment dat, el s-a ridicat brusc din pat, şi a început să strige. Fiica lui m-a întrebat de ce, dar n-am putut să-i spun că atunci (i se deschid ochii duhovniceşti, reali) el a văzut dracii roind în jurul său, ci i-am dat o carte să citească despre ultimele clipe din viaţa omului. Poate auziţi şi pe alţii, spre confirmare.

 • Religia si implicit credinta par sa fie elemente care dau sens vietii noastre…..Oricum, in decursul secolelor observam ca religia a fost mai mult o piedica in calea dezvoltarii umanitatii. Au murit multi oameni din cauza dogmelor bisericii.
  Notiunea de – ” Societate Dezvoltata ” nu face sens daca aceasta societate nu aduce fericire oamenilor. Dar pina si notiunea de „fericire ” este extrem de relativa…..Categoric secolul 20 a apartinut stiintei. Viata oamenilor s-a inbunatatit dramatic—comparativ cu viata iobagilor din secolul 14 – in memoria carora (Bobilna) autoritatile au ridicat un monument in spatele gradinii mele . Religiile au recunoscut ca pamintul nu este plat… si pamintul nu este centrul universului….Totusi, pt anumiti oameni idea ca viata continua sub alta forma aduce liniste.
  Intre noi si Chimpanzei exista o diferenta genetica de numai 1 %. Totusi, inteligenta unui chimpanzeu matur nu depaseste inteligenta unui copil de 2 ani. Putem extrapola si considera ca undeva exista o specie care sa fie genetic diferita de noi cu 1 procent dar care sa aiba o inteligenta net superioara….Ei bine specia asta ar putea intelege TOTUL DESPRE UNIVERS.
  Una peste alta am observat ca: Mama se roaga neincetat dar problemele sale ramin nerezolvate. Totul pare sa se intimple aleatoriu. Deci D-na neurolog pare sa aiba dreptate…..credinta este pina la urma -SCHIZOFRENIE—SAU—GINDURI FALSE NEANCORATE IN REALITATE.

 • In sfarsit sa inceput sa se spuna adevarul. Va fi greu, foarte greu sa vindeci asa de multi fanatici, dar e bine, este un inceput. Bravo

 • Ași da toți banii din lume să-l văd pe ăsta sau pe alt servitor al satanei pe patul morții.Tare ași vrea să-l văd ce mai zice când i se apropie moartea și se deschid ochii duhovnicești și îi vede pe cei cărora ia slujit.Tot așa tare in clanță mai îi?