X

De ce este periculoasă mâncarea gătită pe aragaz

De ce este periculoasă mâncarea gătită pe aragaz. Aragazele sunt preferate datorită confortului și economiei lor. Însă rezultatele a numeroase studii arată că utilizarea lor prezintă riscuri grave pentru sănătate. În acest sens, oamenii de știință recomandă utilizarea plitelor electrice , care sunt complet sigure.

De ce este periculoasă mâncarea gătită pe aragaz

Oamenii de știință norvegieni de la Universitatea din Trondheim au fost printre primii care au efectuat astfel de experimente. Aceștia au descoperit că, atunci când se arde gazul natural, se eliberează substanțe nocive, care cad în alimentele pregătite și provoacă intoxicații.

Bucătarii și persoanele care petrec multe ore în apropierea aragazului, acasă sau la locul de muncă, sunt, de asemenea, expuși unui risc deosebit.

CITEȘTE ȘI: Marele secret din bucătărie: Cum să cureți aragazul fără niciun fel de detergent

Rezultatele studiului

Oamenii de știință au efectuat mai multe experimente în bucătării din diverse restaurante. În cadrul unuia dintre ele, au analizat compoziția fumului emis la prăjirea unei fripturi într-o tigaie convențională. În urma măsurătorilor, a reieșit că nivelul de substanțe toxice este în medie de 4-10 ori mai mare decât în cazul în care prăjirea se face pe un aragaz electric.

Celebrul toxicolog Peter Dingle, în comentariile sale la experiment, a subliniat două motive pentru acest fenomen. În primul rând, gazul în sine este o substanță specială cu o compoziție multicomponentă, prin urmare, atunci când arde, formarea de produse toxice este inevitabilă.

În al doilea rând, focul deschis arde mai mult alimentele, deci sunt eliberate mai multe substanțe nocive.

Acestea nu sunt singurele studii științifice care au identificat pericolele gătitului la aragazul cu gaz.

Oamenii de știință de la Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului au stabilit pericolul cancerigen al unui astfel de proces. Pentru experiment, 17 fripturi cu o greutate medie de 400 de grame au fost pregătite la grătar și apoi au fost efectuate măsurători ale aerului timp de 15 minute.

Experimentul a scos la iveală faptul că, atunci când se prăjește carnea pe un aragaz cu gaz, multe dintre substanțele cancerigene sunt eliberate în concentrații periculoase pentru sănătate, iar limita admisibilă pentru altele este încă necunoscută.

CITEȘTE ȘI: TRUCURI/ Cum să cureţi cuptorul aragazului RAPID și fără bătăi de cap

Rezultatele acestui studiu realizat de oamenii de știință norvegieni au fost publicate acum în revista Occupational and Environmental Medicine.

Peter Dingle îi sfătuiește pe toți cei care gătesc la aragaz să folosească o hotă. În acest fel, se reduce cantitatea de substanțe nocive care intră în organism în timpul funcționării aragazului cu gaz.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro