X

Febra, spaima sănătății: Când reprezintă un motiv de îngrijorare

Febra este definită ca o creștere a temperaturii interne a organismului peste valoarea normală și poate afecta atât copiii, cât și adulții. Totodată, febra poate fi un simptom al unor afecțiuni mai grave, mai ales atunci când se manifestă pe termen lung și este însoțită de alte probleme, caz în care se impune ajutor medical de specialitate.

În mod normal, temperatura corpului este de 36.5 – 37 de grade Celsius, însă această valoare oscilează în funcție de individ și de momentul zilei. Astfel, temperatura internă tinde să fie mai redusă în cursul dimineții și mai crescută după-amiaza și seara. Alți factori precum exercițiul fizic intens ori ciclul menstrual pot influența valorile temperaturii corpului.

În mod normal, centrul de termoreglare hipotalamic menține temperatura internă pe la 37 °C, potrivit doc.ro. Febra apare atunci când ceva crește punctul de referință hipotalamic, declanșând vasoconstricția și șuntarea sângelui de la periferie pentru a scădea pierderile de căldură; uneori sunt induse frisoane, care măresc producția de căldură. Capacitatea de a genera febră este redusă la anumiți pacienți (de exemplu, alcoolici, foarte bătrâni, foarte tineri).

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE părinți: Febra mare la copii poate fi ceva grav – Testul paharului care arată gravitatea situației

Cum se măsoară temperatura corpului?

Metodele prin care se poate măsura temperatura corpului sunt: rectal, oral, timpanic sau axial. În cazul sugarilor și copiilor mici, măsurarea temperaturii cu un termometru rectal este ideală, deoarece oferă cea mai precisă valoare. Temperatura este considerată febră dacă depășește valoarea de 38 de grade Celsius – în cazul sugarilor – și 37,5 de grade Celsius – în cazul copiilor și adulților.

Tipuri de febră

Febra poate fi împărțită în 4 categorii, în funcție de gradul de severitate:

Când să mergi la medic cu copilul?

În cazul sugarilor, febra inexplicabilă este un bun motiv care să te facă să mergi la medic, mai ales dacă micuțul tău are sub trei luni. Ar trebui să mergi la medicul pediatru și dacă bebelușul are o temperatură rectală de până la 38,9 °C, este iritabil, letargic, și dacă prezintă și alte semne și simptome, cum ar fi tusea sau diareea.

Mergi de urgență la medic dacă micuțul tău:

E bine să știi că febra poate duce la complicații. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani, aceștia se pot confrunta cu convulsii induse de febră (convulsii febrile), care implică de obicei pierderea cunoștinței, mișcări necoordonate, spastice (ca tremurăturile), diminuarea și chiar oprirea respirației. Deși convulsiile sunt alarmante pentru părinți, marea majoritate a convulsiilor febrile nu provoacă complicații.

Pentru a preveni declanșarea convulsiilor febrile, este important ca febra să fie scăzută prin: administrarea de antipiretice (acetaminofen, ibuprofen, novocalmin), împachetări hipotermizante, băi cu apă călduță și administrarea de lichide în cantități mai mari, pentru a preveni deshidratarea copilului.

Cauzele febrei

Febra apare în momentul în care o parte a creierului (hipotalamusul) semnalează că există un proces anormal în corp, care duce la creșterea temperaturii interne. Acest lucru duce la apariția senzației de frig, iar corpul se adaptează și începe să tremure, pentru a genera mai multă căldură, ducând în final la creșterea excesivă a temperaturii interne.

Există numeroase cauze care pot duce la apariția febrei, cum ar fi:

Simptomele adiacente febrei

În funcție de cauza care a dus la apariția febrei, aceasta poate fi însoțită de următoarele simptome:

Cum se tratează febra acasă?

Tratamentul ambulator pentru febră variază în funcție de severitatea acesteia. Dacă febra este ușoară, consumul de lichide și odihna la pat sunt suficiente pentru ameliorarea stării de sănătate. Dacă febra este însoțită de unul sau mai multe simptome dintre cele prezentate mai sus, este indicată reducerea temperaturii corporale prin punerea în aplicare a următoarelor măsuri:

Când este febra o urgență medicală?

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă febra este însoțită de următoarele simptome:

CITEȘTE ȘI: Cum să combați febra fără medicamente: Ceaiurile care scad temperatura corpului și ameliorează gripa

Metode de prevenire a febrei

Limitarea expunerii la diferiți agenți infecțioși este cea mai eficientă metodă pentru a preveni febra. Iată câteva sfaturi utile în acest sens:

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro