MOMS SANATATE

ATENȚIE părinți: Febra mare la copii poate fi ceva grav – Testul paharului care arată gravitatea situației

Medicul pediatru Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, atrage atenţia asupra unui simptom care poate reprezenta o urgenţă extremă.

Camerele de urgenţă, ca şi secţiile spitalelor de pediatrie, sunt pline în această perioadă. Relaxarea care s-a produs brusc, populaţia renunţând la purtatul măştii inclusiv în spaţiile aglomerate, a dus la aflux de pacienţi căruia personalul medical îi face faţă cu greu.

Dacă cel mic trece printr-un episod de viroză, face febră, iar părinţii încă stau pe gânduri, neştiind dacă e timpul să ceară ajutor, ar trebui să ia seama la un simptom care arată că viaţa pacientului este în pericol.

CITEȘTE ȘI: Funcționarea și adaptarea mai bună la schimbări a creierului copilului: Lucrul cu cel mai mare impact/ STUDIU

Un semn pe care ar trebui să îl ştie toţi părinţii

„Un semn pe care ar trebui să îl ştie toţi părinţii!“, avertizează medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.

„Când un copil are febră şi apar pe corpul lui mici pete (de culoare roşie sau vişinie) care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav… de obicei meningită sau septicemie“, atrage atenţia medicul, indicându-le părinţilor şi o sursă avizată pentru a se documenta despre cât de gravă este meningita.

Petele roşii pot să apară însoţite de durere intensă de cap, dar şi de alte semne. „Dacă un copil febril face brusc o erupţie pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiţi imediat cu medicul dvs. Dacă există şi durere intensă de cap, vărsături „în jet”, fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dumneavoastră sau dacă îi bombează fontanela (partea moale de lângă creştetul capului la sugari) atunci trebuie să sunaţi la 112. Sau să mergeţi imediat la spital“, este sfatul cunoscutului medic.

Testul paharului

Dacă apăsaţi pielea cu un pahar de sticlă şi petele roşiatice nu dispar este un semn care trebuie să vă trimită la urgenţă, spune medicul.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE părinți: Ce trebuie să faceți când copilul înghite un corp străin

Testul pe care îl puteţi face acasă, valabil nu doar în cazul copiilor, vă poate da indicii despre cât este de gravă situaţia, mai spune medicul, explicând de ce este atât de important acesta. „Testul paharului poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil… Febră fac toţi copiii mici când răcesc. Erupţie au puţini, iar erupţie care NU dispare la testul paharului au foarte puţini. Aceştia trebuie să ajungă imediat la medic“, încheie medicul.

Comentarii: