NUTRITIE

Persoanele care nu au voie să țină post: Care sunt motivele medicilor

atlantamagazine.com

Postul Pastelui este cel mai aprig si mai lung de peste an. Putini stiu insa ca postul nu este pentru toata lumea, iar anumite persoane nu trebuie sa tina post deoarece le poate face rau. Este vorba despre persoanele care sufera de diferite boli, dar si depsre copii si adolescenti care sunt inca in crestere si au nevoie de toti nutrientii pentru a se dezvolta corect.

Chiar daca este privit ca un mijloc de detoxifiere si se consuma alimente sanatoase, preparate corect din punct de vedere nutritional, postul vine cu multe carente. Lactatele si carnea contin proteine importante, dar sunt si o sursa excelenta de calciu si fier pentru organism, fara de care se poate ajunge la anemie sau la afectarea cresterii.

Potrivit medicilor, postul nu este recomandat in cazul persoanelor care sufera de TBC, diabet, anemii, boli metabolice, psihice, dar si in cazul femeilor gravide sau copiilor.

CITEȘTE ȘI: Consumul de produse ultraprocesate și alte greșeli care anulează efectul postului asupra sănătății tale

Conform dr. Magdalena Iordan, medic de familie „e de la sine inteles ca gravidele si mamele care alapteaza au interdictie la post, din cauza ca alimentatia lor nu trebuie sa fie lipsita de nutrienti, altfel laptele pe care il dau bebelusului va fi slab calitativ”, potrivit realitatea.net.

Copiii si adolescentii nu trebuie sa tina post

„Sunt situatii in care oamenii vor, cu orice chip, sa tina post. Daca toata familia tine post, trebuie sa stiti ca in cazul copiilor, durata maxima este de trei zile. Perioadele mai indelungate de privatiuni alimentare pot produce deregla intr-un organism aflat in crestere. Hormonii de crestere depind de aminoacizi esentiali care exista doar in carne. Sase zile este durata maxima a perioadei de post pentru adolescenti pentru ca organismul lor se afla in transformari neuro-hormonale. Nici persoanele in varsta nu trebuie sa tina post mai mult de cinci zile. In plus, dupa perioada de privatiuni alimentare ei trebuie sa se hraneasca bine, echilibrat, si sa consume alimente acre pentru ca ele stimuleaza secretia de aminoacizi esentiali”, sustine medicul Magdalena Iordan.

Postul nu este indicat persoanelor anemice si celor care sufera de boli metabolice

„Si cei care sufera de anemie si au deja carente de anumite vitamine si minerale in organism, nu ar trebui sa se priveze de proteine si, in general, de o alimentatie hranitoare. La randul lor, cei cu boli metabolice sau afectiuni tiroidiene trebuie sa stie ca postul le poate deregla metabolismul, iar cei cu patologii digestive sau intestinale in forme cronice pot avea mari probleme de tranzit intestinal, ameteli si stari de oboseala”, mai spune dr. Magdalena Iordan. Chiar si in bolile psihice, postul e contraindicat, el putand agrava simptomele si generand senzatii de frustrare.

CITEȘTE ȘI: Postul și sănătatea: Cum te ajută să previi cancerul și alte boli

Postul, interzis diabeticilor

Postul este interzis si diabeticilor, care au nevoie de o dieta speciala si ore fixe de masa, cu cantitati exacte de mancare pentru a tine boala sub control. Diabeticii care tin post, isi pun viata in pericol deoarece pot face crize de hipoglicemie ccare le pot fi fatale.

De asememea, persoanele care sufera de TBC au o dieta bazata in special pe proteina de origine animala care le ajuta sa se vindece de boala.

Comentarii: