NUTRITIE

Consumul de produse ultraprocesate și alte greșeli care anulează efectul postului asupra sănătății tale

Foto: epicurious.com

Postul are multiple beneficii, atât pentru corp, cât și pentru minte. Acesta este utilizat încă din cele mai vechi timpuri pentru purificarea organismului și pentru a menține disciplina minții.

Cu toate acestea, dacă nu este efectuat în mod corect, postul poate avea rezultatele opuse. Putem lua în greutate și, în loc să ne purificăm organismul, putem ingera o mulțime de substanțe dăunătoare și aditivi.

Adesea, produsele din comerț sunt intens procesate și pline de ingrediente nocive. Produsele de post nu fac excepție. Aleregea unor astfel de alimente reprezintă o greșeală importantă în post. Iată ce mai trebuie să eviți!

CITEȘTE ȘI: Postul și sănătatea: Cum te ajută să previi cancerul și alte boli

Greșeli de evitat în post

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie pe o rețea de socializare care sunt principalele greșeli pe care le poți face în post și cum să le eviți.

„Post- înseamnă să renunți la mâncare pentru o perioadă de timp, din motive diferite și cu reguli diverse: postul terapeutic, postul detox, postul religios etc. Văzut ca o pauză de la plăcerile vieții, ca o metodă de tratament a diverselor boli sau ca un exercițiu de penitență, postul a fost din cele mai vechi timpuri un instrument de autovindecare și autoeducare.

Prin eliminarea produselor de origine animală și diminuarea drastică a cantității de alimente consumate, postul este o metodă de a curăța organismul, îi dă posibilitatea să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească.

Greșeli care trebuie evitate în post:

1.Mâncatul excesiv

Principiul de bază al postului alimentar este să nu fii sătul, să mănânci cât să supraviețuiești; obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise (“de dulce”), ci să experimentezi senzația de foame.

2.Consumul de produse ultraprocesate, de proastă calitate

Ca să fie benefic pentru sănătate, în post trebuie consumate alimente cât mai simplu preparate, cât mai puțin procesate. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat, bogat în soia și grăsimi vegetale; încercați să gătiți mâncăruri simple, din ingrediente proaspete (ciorbe, ghiveci de legume)

CITEȘTE ȘI: Dr. Mecinicopschi recomandă: Cel mai valoros aliment în post – Protejează mucoasa gastrică

3.Excesul de dulciuri

Postul religios nu interzice zahărul, deși este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism. Există o mulțime de dulciuri de post care nu hrănesc celulele, ci mai degrabă le “ruginesc”.

4.Excesul de sare și de grăsime prezent în alimentele procesate, care solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere.

Atenție, în postul religios strict se limitează inclusiv consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește”, scrie Mihaela Bilic, nutriționist.

Comentarii: