X

Inima mărită, sindromul care poate apărea la multe boli: Care sunt simptomele și ce legătură are cu ficatul mărit

Inimă mărită este un “diagnostic” pe cât de vag, pe atât de alarmant pentru pacienți. Inima mărită, numită în termeni medicali cardiomegalie, este un sindrom care poate apărea în cadrul mai multor boli.

Un cord mare poate fi consecința dilatării sau hipertrofiei cardiace. Dilatarea presupune lărgirea camerelor cordului, iar hipertrofia îngroșarea pereților cordului (de fapt a pereților ventriculari, pentru că atriile nu se hipertrofiază.

Hipertrofia poate fi de 2 tipuri: excentrică (când îngroșarea pereților cardiaci este însoțită de dilatare) și concentrică (când există o îngroșare semnificativă a pereților cardiaci fără dilatarea cordului, camerele cordului fiind astfel chiar micșorate).

Hipertrofia excentrică apare ca urmare a suprasolicitărilor de volum (ex. insuficiență mitrală), iar cea concentrică în suprasolicitările de presiune (ex. stenoză aortică). Cardiomegalia poate apărea și prin depunere de grăsime în jurul inimii sau prin acumularea de lichid în pericard (pericardită lichidiană), potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Testul care îți arată cât de sănătoasă este inima ta: Durează mai puțin de un minut

Cauzele care pot duce la mărirea cordului:

CITEȘTE ȘI: Alimentele care te ajută să ai o inimă sănătoasă: Deblochează arterele și mențin vasele de sânge sănătoase

Inimă mărită. Semne și simptome

Un cord mărit este adesea asociat (cel puțin în evoluția sa) cu insuficiență cardiacă, care poate avea următoarele manifestări clinice:

Tratament

Tratamentul este adresat bolii cauzale și include regim, medicamente, eventual tratament intervențional sau chirurgical.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro