X

Medicii avertizează cu privire la deficitul de vitamina B9: Efecte devastatoare pe termen lung

Lipsa vitaminei B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina bifidă. Specialiștii spus că vitamina B9, respectiv acidul folic are un rol esențial în sarcină.

Lipsa vitaminei B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina bifidă. De aceea, o viitoare mamă trebuie să ştie că alimentația ei va influența sănătatea copilului.

Medicii mai spun că acidul folic asigură și funcționarea optimă a aparatului implicat în formarea și dezvoltarea celulelor din sânge, dar și a sistemului nervos.

Alimentația în perioada celor 9 luni de sarcină are o importanță deosebită în dezvoltarea armonioasă a fătului, dar și pentru starea de sănătate a gravidei.

Legumele și fructele proaspete este indicat să facă parte din meniul zilnic al viitoarei mame. Carnea slabă ca cea de pui, curcan, pește este nutritivă și conține fier, un micronutrient indispensabil sănătății copilului.

CITEȘTE ȘI: Lipsa vitaminelor din corp, o problemă tot mai frecventă. Ce semnale transmite organismul și care sunt pericolele

Principalele alimente bogate în acid folic:

Cele mai bune surse de acid folic sunt: legumele verzi – salată, varză, andive, spanac, fasole păstăi, anghinare -, fructele – pepene, fragi, portocale, kiwi, banane, oleoginoasele – migdale, nuci, brânzeturi moi și fermentate, ouă, citrice, cereale integrale, ficat, potrivit doctorulzilei.ro.

Ce ar trebuie să consume o gravidă:

CITEȘTE ȘI: Regulile de bază când iei vitamine: Dacă nu le respecţi, le iei degeaba

Riscurile carenței de vitamina B9:

Carența de vitamina B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina bifidă – închidere incompletă a măduvei spinării și a coloanei vertebrale. Mai mult, lipsa folaților sau prezența acestora în cantități insuficiente în organismul gravidei poate declanșa avortul spontan. De aceea, gravida, la indicația medicului ginecolog va lua acid folic și din alimentație, dar și sub forma de suplimente.

Consecințele aportului inadecvat sunt anemia, diaree, oboseală, insomnie, scăderea apetitului, defecte de tub neural la făt.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro