X

Starea care afectează vasele de sânge: Nu se mai pot extinde, întreg sistemul cardiovascular fiind afectat

Starea care afectează vasele de sânge: Nu se mai pot extinde, întreg sistemul cardiovascular fiind afectat. Un grup de oameni de știință de la Universitatea Columbia a decis să efectueze un studiu pentru a afla cum afectează emoțiile negative starea vaselor de sânge.

Rezultatele lucrării sunt publicate în Journal of the American Heart Association. La experiment au participat 280 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Toți participanții nu aveau probleme grave de sănătate, inclusiv cele cu sistemul cardiovascular. În plus, voluntarii nu aveau boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 sau obiceiuri proaste.

CITEȘTE ȘI: Cum se simte când ai vase de sânge înfundate: 7 simptome la care să fii atent

Starea care afectează vasele de sânge: Nu se mai pot extinde, întreg sistemul cardiovascular fiind afectat

Oamenii de știință au decis să verifice cum se schimbă indicatorii de sănătate dacă fiecare participant a experimentat diferite emoții negative: anxietate, furie, tristețe.

Oamenii au fost așezați pe scaune confortabile și li s-a cerut să se relaxeze timp de 30 de minute. Nu li s-a permis să doarmă, să folosească telefonul, să comunice între ei, să citească o carte sau să facă orice altă activitate. Temperatura din cameră a fost controlată pentru a nu afecta frecvența experimentului.

Tuturor participanților le-a fost măsurată tensiunea arterială și le-a fost monitorizată starea cu ajutorul unui echipament special. În plus, la începutul și la finalul experimentului, s-a prelevat sânge de la persoane pentru cercetare.

După ce au fost obținute scorurile inițiale, participanții au fost repartizați în unul dintre cele patru grupuri: furie, anxietate, tristețe și neutru.

Persoanele care făceau parte din primele două grupuri au fost rugate să își amintească evenimentele care au provocat anumite emoții – când erau foarte furioase sau anxioase. Participanții din cel de-al treilea grup trebuiau să se simtă triști, așa că li s-a citit un text emoțional corespunzător timp de opt minute. Cei din grupul de control neutru trebuiau pur și simplu să numere de la 1 la 100.

Starea care afectează vasele de sânge: Furia

Odată ce cercetătorii au avut toate datele, au început să compare rezultatele între grupurile „emoționale”. S-a dovedit că cele mai semnificative abateri se regăsesc la acele persoane care experimentează furia.

Imediat ce o persoană începe să se înfurie, aceasta afectează puternic starea vaselor de sânge: acestea nu se pot dilata în mod normal, ceea ce afectează starea fluxului sanguin. De asemenea, totul revine la normal la doar 40 de minute după ce furia dispare.

În tot timpul anterior, vasele sunt sub tensiune, ceea ce afectează semnificativ funcționarea sistemului cardiovascular, spun experții. Funcția vasculară afectată este asociată cu un risc crescut de atac de cord și de accident vascular cerebral.

După cum arată observațiile, furia are cea mai mare putere distructivă. În ceea ce privește anxietatea sau tristețea, aceste emoții sunt, de asemenea, dăunătoare, dar într-o măsură mai mică, a concluzionat Daichi Shimbo, medic, profesor și autor principal al studiului.

CITEȘTE ȘI: Remedii populare pentru curățarea plăcilor de colesterol din vasele de sânge

Sindromul inimii frânte

Atunci când ne facem multe griji sau suntem foarte triști, simțim că ni se rupe inima. Acest lucru este deosebit de acut în perioada experiențelor amoroase – rareori cineva trece ușor prin separări sau divorțuri. Pentru prima dată, ideea că expresia „inimă frântă” poate fi înțeleasă la propriu și că o persoană poate muri din cauza unei iubiri neîmpărtășite a fost exprimată de oamenii de știință în 2006.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro