X

Umflarea unui singur picior: Ce înseamnă și când trebuie să mergi la doctor

Ai observat în ultima vreme că șosetele sau pantalonii te strâng și îți creează disconfort? Umflarea unui singur picior poate fi cauzată de diverse afecțiuni. Știi care sunt acestea și când este cazul să mergi de urgență la medic?

Picioarele se umflă din două motive principale:

Ce cauzează acumularea de lichide?

Mai multe lucruri pot duce la un plus de lichid sau edem la un picior sau la ambele:

1. Insuficiență cardiacă congestivă

Acest lucru se întâmplă atunci când inima este prea slabă pentru a pompa tot sângele de care are nevoie corpul. Aceasta duce la acumularea de lichide, mai ales la nivelul picioarelor, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Afecțiunile care stau la baza senzației de picioare grele și umflate

2. Probleme cu venele

Tromboza venoasă profundă (TVP): dacă suferi de această afecțiune, înseamnă că există un cheag de sânge format într-o venă din picior. Acesta s-ar putea desprinde și migra până la plămâni. Când se întâmplă acest lucru, există riscul de embolie pulmonară, care îți poate pune viața în pericol.

Tromboflebită sau tromboflebită superficială (TVS): cheagurile se formează mai aproape de suprafața pielii și este puțin probabil să se desprindă. Unul dintre primele simptome ale tromboflebitei este umflarea unui picior (în special a gambei). Mergi imediat la medic dacă prezinți umflături la un picior sau oricare dintre aceste alte simptome:

Vene varicoase și insuficiență venoasă cronică: aceste afecțiuni apar atunci când valvele din interiorul venelor piciorului devin nefuncționale și fac ca sângele să se blocheze la nivelul picioarelor, formând varice. Uneori, acestea îți pot face picioarele să se umfle și pot cauza și dureri.

3. Probleme cu rinichii

Insuficiența renală cronică: apare atunci când rinichii nu funcționează așa cum ar trebui. În loc să filtreze apa și materialele reziduale din sânge, lichidul se adună în corp, ceea ce provoacă edeme la nivelul brațelor și picioarelor.

Poți observa, de asemenea, simptome precum:

Insuficiența renală acută: atunci când rinichii încetează brusc să funcționeze. Afecțiunea poate provoca, de asemenea, umflarea picioarelor și a gleznelor.

4. Anumite medicamente

Uneori, umflarea picioarelor poate fi un efect secundar nedorit al medicamentelor eliberate pe bază de rețetă. Medicamentele cele mai susceptibile de a provoca umflarea picioarelor includ:

Adresează-te medicului tău dacă iei oricare dintre aceste medicamente și ai observat umflarea membrelor inferioare.

5. Sarcina

Până în al treilea trimestru, bebelușul în creștere pune presiune pe venele din picioare. Acest lucru încetinește circulația sângelui și determină acumularea de lichid. Rezultatul: umflături ușoare ale picioarelor.

Dacă observi și aceste alte simptome, anunță-ți medicul, deoarece ar putea însemna că ai o afecțiune gravă numită preeclampsie:

Dacă, în ultimul trimestru sau imediat după naștere, ai picioare umflate și dificultăți de respirație, discută cu medicul despre o afecțiune numită cardiomiopatie peripartală, un tip de insuficiență cardiacă legată de sarcină.

CITEȘTE ȘI: Furnicături sau senzația de ace la mâini sau picioare: Când sunt un simptom al unor afecțiuni

6. Alte afecțiuni care cauzează inflamație

Dacă acumularea de lichid nu este de vină pentru picioarele umflate, ar putea fi vorba despre o inflamație.

Cauzele frecvente includ:

Ce ar trebui să fac în legătură cu picioarele umflate?

Poți încerca aceste remedii simple pentru a reduce umflăturile:

Reține că umflarea picioarelor poate fi uneori un semn al unei afecțiuni grave, deci nu o ignora. Dacă observi alte simptome, în special dureri de picioare, dificultăți de respirație sau oboseală extremă, adresează-te imediat medicului tău.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro