SANATATE

Furnicături sau senzația de ace la mâini sau picioare: Când sunt un simptom al unor afecțiuni

Foto: Pinterest.com

Este normal să ai senzaţia de furnicături sau de ace în mâini ori picioare când, de exemplu, ai dormit într-o poziţie incorectă sau ai stat picior peste picior mult timp. În unele cazuri, furnicăturile sunt simptom al unor afecţiuni cum sunt cele ce urmează!

Senzaţia de furnicături sau de amorţeală descrie parestezia, stare care apare din cauza afectării sistemului nervos central sau al celui periferic. Furnicăturile apar mai ales la nivelul extremităţilor (degetele de la mâini sau picioare), în braţe sau gambe. În cele mai multe situaţii, cauzele apariţiei furnicăturilor sunt lipsite de gravitate. De exemplu, dormitul pe un braţ sau cu mâna sub cap şi folosirea mult timp a tastaturii duc la apariţia paresteziei fiziologice, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Tiroida, glanda responsabilă de producerea hormonilor necesari metabolismului: Greșelile zilnice care o pot deregla

Lipsa de vitamine şi minerale

Furnicăturile pot să fie cauzate de carenţe de vitamine precum B1, B3, B6 şi B12, necesare, printre altele, şi pentru buna funcţionare a nervilor. Şi deficitul de magneziu poate afecta sistemul nervos periferic, ceea ce duce la apariţia amorţelilor la nivelul celor 4 membre.

Sindromul de tunel carpian

Afecţiune cauzată de compresia nervului median la încheietura mâinii sau a canalului carpian, afecţiunea produce amorţeală, furnicături şi alte simptome la nivelul mâinii şi al braţului. În sindromul de tunel carpian, furnicăturile apar mai ales la degetul mare şi la cele mijlocii, care vin şi trec. Uneori, poate să apară şi senzaţia de şoc electric în degete. Senzaţia de furnicătură poate fi resimţită şi la încheietura mâinii. Simptomele pot surveni când mâna este ţinută pe telefon, de pildă, iar alteori poate trezi din somn persoana afectată.

Criza de spasmofilie

Contracţia involuntară a muşchilor care apare pe fondul unei hiperexcitabilităţi neuromusculare, spasmofilia se instalează pe fondul carenţei de calciu, de magneziu sau de potasiu, la persoanele cu anxietate ori care trec prin stres şi emoţii puternice. Spasmofilia poate duce la apariţia furnicăturilor, mai ales la mâini şi la nivelul gurii. În timpul crizelor de spasmofilie pot să apară, în plus, şi hiperventilaţia (respiraţie accelerată).

Hipertiroidia

Excesul de hormoni tiroidieni sau hipertiroidia este însoţită de manifestări diverse. Această tulburare accelerează procesele metabolice, cu consecinţe la nivelul organelor sau ţesuturilor. În afară de furnicături, hipertiroidia mai are printre simptome şi: pulsul rapid, palpitaţiile, insomnia, scăderea în greutate (deşi pofta de mâncare se menţine), slăbiciunea generală şi scăderea fertilităţii.

Accidentul vascular cerebral

În accidentul vascular cerebral (întreruperea sau reducerea alimentării cu sânge a unei zone din creier), furnicăturile pot anunţa o ruptură de anevrism sau o insuficienţă circulatorie. Manifestărilor senzoriale li se adaugă şi alte simoptome precum dificultatea de a vorbi, tulburările de vedere şi durerile de cap intense. Furnicăturile apar mai ales la nivelul membrelor superioare. Foarte important este să se apeleze 112, pentru că accidentul vascular cerebral este o orgenţă medicală, care poate pune viaţa în pericol.

Neuropatia diabetică

Printre complicaţiile diabetului se numără şi cele de la nivelul nervilor. Hiperglicemia cronică produce în corp modificări chimice care au ca rezultat alterarea nervilor, afectând sistemul nervos periferic (neuropatie periferică) şi pe cel vegetativ (neuropatie vegetativă). În afară de furnicături, neuropatia diabetică se mai poate manifesta şi prin nevoia de a bea mai multă apă şi, implicit, de a urina, crampe, balonare, greaţă, slăbiciune musculară şi slăbirea echilibrului.

CITEȘTE ȘI: ‘Cafeaua’ care vindecă tiroida. Alte plante recomandate de medici pentru bolile glandei

Scleroza multiplă

Boală neurodegenerativă, scleroza multiplă este o afecţiune invalidantă a sistemului nervos central (creier şi măduva spinării). Simptomele diferă de la o persoană la alta şi pot include furnicăturile sau amorţelile, slăbiciunea musculară, probleme de vedere (scăderea vederii la un ochi, vederea dublă sau înceţoşată) şi tulburările de coordonare.

INFO

Furnicăturile pot fi şi o manifestare a hipoglicemiei, iar în acest caz mai pot să apară paloarea, sudoarea, palpitaţiile, tremorul şi o stare generală de rău.

Ştiai că…

…deshidratarea şi alcoolismul sunt alte cauze posibile ale furnicăturilor?

Comentarii: