Când ai poftă de ceva dulce, cea mai simplă variantă făcută în casă rămâne orezul cu lapte. Adaugi puţină scorţişoară ori dulceaţă, fulgi de ciocolată sau doar nişte zahăr vanilat şi obţii un dulce gustos şi sănătos.
Această reţetă, propusă de retetecalamama.ro se prepară imediat şi n-ai cum să dai greş cu ea. Aşa-i că şi ţie orezul cu lapte îţi aduce aminte de copilărie?
Se fierb pe foc mediu până când orezul absoarbe complet apa. Apa este esenţială pentru a porni gătirea orezului cu lapte iar în preparatul final laptele nu se va simţi deloc diluat. Fiert direct în lapte, lactoza, care este un zahar, va acţiona asupra amidonului din orez iar rezultatul va fi un orez cu lapte în care boabele vor fi mult mai tari.
Se reduce focul la minimum şi se continuă gătirea la foc mic, amestecând frecvent, pentru că orezul are tendinţa de a se prinde de fundul cratiţei.
După ce orezul se umflă bine, se adaugă zahărul şi vanilia. Se continuă gătirea până când orezul este moale, dar încă păstrează un miez uşor crocant.
CITEȘTE ȘI: Un desert rapid și delicios: Cum prepari brioşele cu ciocolată în ceașcă
Se lasă orezul să se odihnească timp de 15 minute înainte de porţionare, în acest timp va mai absorbi mult din lichid şi va deveni cremos. Oricum, pentru un orez cu lapte cremos, în momentul porţionării trebuie să fie încă fluid. Altfel, după ce se răceşte va fi tare ca o mămăligă şi sigur nu va plăcea nimănui.