X

Alimentele care stimulează sistemul imunitar al diabeticilor: Scad riscul infecțiilor

Diabetul este o boală cronică ce afectează sistemul imunitar, iar pacienții diabetici sunt mai expuși riscului de infecții. Există diverse soluții care pot ajuta în acest sens, cum ar fi exercițiul fizic regulat, somnul adecvat și limitarea stresului. În plus, controlul glicemiei este esențial în menținerea sănătății sistemului imunitar.

Pe lângă acestea, poți apela la anumite remedii naturale și alimente, care pot fi integrate cu ușurință în dietă și care stimulează și întăresc sistemul imunitar.

1. Citricele

Citricele sunt o sursă foarte bună de vitamina C, care stimulează producția de celule albe, necesare pentru a alunga pericolul de infecții. Așadar, fructe precum grapefruit, portocale, mandarine, lămâi și limete nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta. Evită, în schimb, fructul de citrice, care poate crește glicemia în sânge.

2. Fructele de soc

Fructele de soc sunt bogate în antioxidanți, care pot ajuta în lupta împotriva proceselor inflamatorii din corp. De asemenea, există cercetări care sugerează că fructele de soc pot avea acțiune antivirală, potrivit doc.ro.

3. Fructele de acai

Fructele de acai sunt extrem de nutrivite, conținând vitamine și antioxidanți din plin. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, ferindu-ne de efectele nocive ale stresului oxidativ. Bucură-te de gustul aromat al acestor fructe în salate, smoothie-uri și în iaurt cu cereale.

4. Stridiile

Stridiile sunt bogate în zinc, care are acțiune antivirală, motivată prin stimularea producției de celule albe, cruciale pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. În plus, zincul ajută la accelerarea vindecării rănilor.

5. Pepenele roșu

Acest fruct savuros poate fi mai mult decât un desert răcoritor pe timp de vară. Pepenele este bogat în electroliți și antioxidanți care hidratează organismul și întăresc sistemul imunitar. Pentru a te bucura de un aport nutritiv crescut, consumă pepenele cât mai copt.

CITEȘTE ȘI: Untul de arahide: Gustarea care reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet

6. Iaurt cu puține grăsimi

Probioticele regăsite în iaurt și alte produse fermentate ajută la menținerea sănătății microbiomului intestinal, care este foarte important pentru sănătatea generală a organismului și pentru un sistem imunitar puternic. Caută mereu produse ce conțin culturi vii și active. De asemenea, e o idee bună să te orientezi după iaurturi ce conțin vitamina D adăugată.

7. Spanacul

Spanacul este bogat în nutrienți, printre care acid folic, ce poate ajuta organismul în crearea de noi celule. În plus, spanacul este o sursă foarte bună de fibre, antioxidanți, vitamina C și alți nutrienți esențiali. Se recomandă consumul de spanac crud sau gătit la abur, pentru a te bucura pe deplin de nutrienții conținuți.

8. Cartofii dulci

La fel ca morcovii, cartofii dulci conțin betacaroten, care este convertit, în corp, în vitamina A – un factor esențial în lupta împotriva radicalilor liberi. Așadar, pentru un sistem imunitar puternic, ai grijă să integrezi acest aliment delicios în regimul tău.

9. Broccoli

Broccoli este un aliment accesibil, gustos și deosebit de hrănitor. Conține vitaminele A și C și numeroși antioxidanți. În plus, poate fi combinat în numeroase mâncăruri și gustări.

10. Miso

Miso este o pastă tradițională japoneză obținută din soia fermentată, care se folosește ca bază pentru diverse mâncăruri, cum ar supe sau sosuri. Miso conține probiotice, bacterii benefice care mențin sănătatea microbiomului intestinal și promovează sănătatea sistemului imunitar. De asemenea, probioticele din miso luptă împotriva infecțiilor intestinale și previn diareea, precum și ale neplăceri.

11. Supa de pui

Supa de pui este un remediu foarte popular și eficient pentru tratarea răcelii. În plus, carnosina conținută de această supă delicioasă ajută sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor virale, deci un motiv în plus pentru care să te bucuri de acest preparat, mai ales în zilele reci de iarnă.

12. Sucul de rodie

În Egiptul Antic, sucul de rodie era folosit în tratamentul infecțiilor. Cercetările științifice din prezent sunt de regulă axate pe extractul de rodie, dar și sucul din fruct poate avea beneficii. Este bogat în vitamina C și antioxidanți, doi aliați redutabii ai sistemului imunitar. Un supliment alimentar cu vitamina C poate fi, de asemenea, de ajutor.

13. Ghimbirul

Ghimbirul este o garnitură delicioasă la un platou de sushi, dar este folosit în nenumărate alte feluri, inclusiv în sucuri, băuturi alcoolice, supe sau deserturi. Rădăcina de ghimbir este o sursă foarte bună de antioxidanți și poate fi consumată sub formă de ceai, pentru un aport zilnic ușor de consumat de ghimbir.

14. Alimente fermentate

Multe alimente fermentate, printre care se numără iaurtul, kimchi, miso, kombucha și murăturile, conțin foarte multe culturi active și vii de bacterii benefice care protejează organismul de infecții. În plus, aceste microorganisme sunt responsabile pentru aproximativ 75% din sistemul nostru imunitar. Din acest motiv, este important să consumi alimente bogate în probiotice, așa încât să menții diversitatea microbiană a tractului intestinal. Vei avea o digestie mai bună și un sistem imunitar puternic.

15. Nuci și semințe

Vitamina E este un alt nutrient esențial care ajută la menținerea sistemului imunitar în parametri optimi. Nucile și semințele, cum ar fi migdalele, alunele de pădure, nucile de Brazilia și semințele de floarea soarelui, sunt surse excelente de vitamina E și trebuie consumate frecvent, dar în moderație. De asemenea, nucile și semințele conțin grăsimi sănătoase, proteine și fibre, care ajută la reglarea glicemiei în sânge și susțin funcțiile cognitive.

CITEȘTE ȘI: Cum să eviţi diabetul, deși ai fost diagnosticat cu prediabet – Contează ce tip de prediabet ai făcut/ STUDIU

16. Ceapa și usturoiul

Ceapa și usturoiul adaugă o savoare aparte mâncărurilor, dar sunt mult mai importante din punct de vedere nutritiv decât ți-ai imagina. Aceste legume sunt bogate în antioxidanți care luptă eficient împotriva virusurilor și bacteriilor. Usturoiul conține și anumiți compuși sulfurici unici care susțin sistemele naturale de detoxifiere ale corpului.

17. Ardeii grași

Ardeii grași sunt surse foarte bune de vitamina C și contribuie la eliminarea radicalilor liberi din organism. O singură ceașcă de feliuțe de ardei gras conține 130% din doza zilnică recomandată de vitamina C. În plus, pentru că ardeii grași sunt legume fără conținut de amidon, nu influențează nivelul de glicemie în sânge, ceea ce le transformă într-o gustare perfectă pentru regimul alimentar diabetic, sau ca garnitură la salate și mâncăruri gătite.

18. Ceaiul

Ceaiul fierbinte este un panaceu pentru durerile în gât și conține numeroși nutrienți utili sistemului imunitar. O cană de ceai alb, verde sau negru este suficientă pentru o porție consistentă de flavonoizi – antioxidanți puternici și eficienți. O altă opțiune ar fi ceaiul de ghimbir proaspăt, care ajută la atenuarea proceselor inflamatorii din organism și la reglarea glicemiei. Pentru a te bucura pe deplin de beneficiile antioxidanților, poți opta și pentru un supliment alimentar formulat cu vitamine și antioxidanți.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro