NUTRITIE SANATATE

Untul de arahide: Gustarea care reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet

thecrepesofwrath.com

Mulți dintre noi suntem familiarizați cu untul de arahide, fie el crocant sau cremos. Într-un fel sau altul, nu are rival. Untul de arahide, companionul perfect pentru o gustare cu banane sau mere, este bogat în nutrienți și acționează ca o sursă solidă de proteină și grăsime.

Dar ce conține mai exact acesta și ce efecte are asupra corpului nostru?

Ce este untul de arahide?

Tot ce ai nevoie pentru a face untul de arahide sunt arahidele, dar unele branduri optează și pentru zahăr adăugat, melasă, uleiuri vegetale sau chiar sirop de porumb, care duc la minimizarea valorilor nutriționale. Dacă alegi să consumi unt de arahide fără aditivi, 28 de grame ar trebui să conțină:

  • Calorii: 160
  • Proteine: 7 grame
  • Fibre: 1,99 grame
  • Zahăr: 1 gram
  • Grăsime: 14 grame
  • Carbohidrați: 5 grame

Ce beneficii are?

Arahidele sunt o sursă ideală de proteine, grăsime, niacină, magneziu, vitamina E, biotină și cupru. Pentru că este o sursă bogată de vitamine și nutrienți, untul de arahide poate face parte din numeroase diete din mai multe motive.

CITEȘTE ȘI: Gustarea ideală înainte de culcare – Elimină crampele nocturne și stresul, combate insomnia

Untul de arahide sprijină pierderea în greutate

Uneori acest produs are o reputație mai puțin bună, iar asta din cauza conținutului de grăsimi, dar grăsimea este un component esențial care ajută la senzația de sațietate, potrivit csid.ro.

Dacă ai mânca un măr cu unt de arahide, te-ai simți mai plină decât dacă ai mânca mărul simplu, motiv pentru care este o alegere bună atunci când vrei să slăbești.

Ajută la refacerea musculară

Proteina pe care arahidele o conțin, undeva la 8 grame, pot ajuta la refacerea musculară. Proteina este cunoscută pentru contribuția pe care o are asupra musculaturii și permite menținerea masei musculare de-a lungul timpului.

De asemenea, acesta conține magneziu și potasiu, două minerale esențiale pentru buna funcționare și dezvoltare a mușchilor. Fosforul ajută și el la sintetizarea proteinei pentru creștere, menținere și refacerea celulelor și țesuturilor. Arahidele oferă 50% din necesarul zilnic recomandat de fosfor.

Untul de arahide reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet

Arahidele conțin grăsimi mononesaturate care de cele mai multe ori sunt asociate scăderii colesterolului și riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, iar asta pentru că grăsimile sănătoase înlocuiesc acizii grași saturați din dietă și scad nivelul colesterolului LDL (rău) și nu modifică nivelul colesterolului HDL (bun). Consumul de grăsimi sănătoase ajută la reducerea riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2, informează Asociația Americană de Diabet.

CITEȘTE ȘI: Gustarea care îţi dă energie şi NU îngraşă: Boabele crude de cacao, sursă excelentă de vitamine şi minerale

Îmbunătățește sănătatea tractului gastrointestinal

Arahidele conțin aproximativ 2 grame de fibre, benefice pentru sănătatea tractului gastrointestinal, iar asta pentru că fibrele accelerează microbiomul, care reglează digestia, crește imunitatea și ameliorează inflamațiile. Cu un microbiom sănătos, organismul te poate proteja împotriva patogenilor dăunători din apă sau alimente contaminate.

Comentarii: