X

ATENȚIE! De ce crește riscul de infarct iarna și cum te poți proteja

În noiembrie 2019 a fost publicat un studiu în revista de specialitate JAMA Cardiology, studiu ce a analizat informațiile strânse de la peste 274000 de persoane din Suedia care au confirmat faptul că atacurile de cord sunt mai frecvente atunci când temperaturile scad sub 0, aceste date confirmând un alt studiu, publicat în 2015, de data aceasta în PLOS One, conform căruia iarna au loc cu o treime mai multe infarcte decât vara.

Cel mai mare factor de risc este cel biologic, deoarece temperaturile scăzute provoacă îngustarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creșterea tensiunii. În plus, iarna se înrăutățește și angina pectorală, iar inima trebuie să lucreze din greu pentru a menține temperatura corpului, deoarece dacă aceasta scade sub 35 grade Celsius, corpul devine vulnerabil în fața hipotermiei, care dăunează mușchilor din jurul inimii, potrivit feminis.ro.

Schimbarea stilului de viață

În timpul sezonului rece, activitățile considerate normale ajung să fie mai solicitante, deoarece mersul presupune uneori să treci prin zăpada și să te încordezi când e polei pe jos și simplul ieșit cu mașina din parcare necesită mai întâi deszăpezit cu lopata. În acest timp inima pompează sânge și oxigen către plămâni, iar când această activitate este îngreunată, apar problemele de inimă.

CITEȘTE ȘI: Vitamina esenţială împotriva cancerului şi a bolilor de inimă – De ce ne poate lipsi iarna

Mâncarea

Iarna oamenii stau mai mult în casă și mănâncă mai mult, mai ales de sărbători, dar alimentele grase și alcoolul, fără a fi urmate de exerciții fizice, duc la colesterol crescut și tensiune ce amenință buna funcționare a inimii.

Stres

Toate sentimentele acumulate de sărbători sporesc nivelul de hormoni ai stresului, dar tehnicile de meditație și activitățile recreative sunt benefice pentru a păstra starea de bine și a evita negativismul. Starea de spirit este deci influențată de toți factorii înconjurători: temperatură, lumină, activitate fizică, mâncare, însă poți evita complicațiile dacă urmezi câteva sfaturi oferite de cardiologi:

CITEȘTE ȘI: Descoperirea cercetătorilor de la Harvard: Legătura dintre flotări și bolile de inimă la bărbați

Simptome ale unui atac de cord

Simptomele pot varia în funcție de vârsta și sexul pacientului, astfel:

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro