SANATATE

Vitamina esenţială împotriva cancerului şi a bolilor de inimă – De ce ne poate lipsi iarna

nbcnews.com

Banala vitamina D trebuie luată din anumite alimente sau din pastile, nu doar din expunerea la razele soarelui.

Pe lângă faptul că întăreşte oasele, vitamina D ne protejează împotriva diabetului, a sclerozei, dar şi a cancerului, a bolilor de inimă şi a depresiei. În plus, ajută la păstrarea siluetei sau la eliminarea unor kilograme în plus.

Vitamina-minune se asimiliează de la soare, dar şi din câteva alimente, puţine la număr. Vă oferim un scurt ghid despre ce înseamnă şi cum trebuie luată o astfel de vitamină care este esenţială pentru întărirea oaselor, atât pentru copiii de vârstă mică, cât şi pentru adulţi.

E de amintit că prezenţa vitaminei D în corp ajută la absobţia calciului din alimente, potrivit doctorulzilei.ro. La adulţi, o doză zilnică de vitamina D şi calciu previne fracturile şi entorsele. Pentru cei mici este şi mai important deoarece oasele lor sunt în formare. Dozele recomandate de medici micuţilor trebuie luate strict în primii ani de viaţă.

CITEȘTE ȘI: Vitamina D, esențială pentru sistemul imunitar. Cum ne provocăm singuri deficitul

GRUPURI LA RISC

Factorii care cresc riscul ca o persoană să aibă deficienţă de vitamina D: vârsta de peste 50 de ani, pielea de culoare închisă, locuinţa îndreptată spre nord, obezitate, alergii sau intoleranţe la lactate, boli de ficat sau digestive.

Ţine diabetul la distanţă

Multe studii au arătat că există o legătură între nivelul de vitamina D din corp şi diabet. Persoanele cu deficienţe de vitamina D sunt mai vulnerabile în faţa declanşării acestei boli. Cu toate astea, dovezile nu au fost suficiente pentru a-i convinge pe specialişti să prescrie suplimente de vitamina D persoanelor care prezintă un risc mai ridicat de a face diabet.

SEMNELE DEFICIENŢEI

Cei mai mulţi oameni care au un nivel scăzut al acestei vitamine în sânge nu prezintă simptome. O deficienţă severă în cazul adulţilor poate duce la ruperea uşoară a oaselor. Alte manifestări sunt durerile de oase şi de muşchi.

Excelentă pentru slăbit

Obezii sau supraponderalii au un nivel de vitamina D sub cel cel normal. Grăsimea e o „capcană” pentru vitamina D deoarece o „consumă” şi nu mai ajunge acolo unde este nevoie de ea. Un mic studiu realizat de câţiva dieteticieni a arătat că un regim alimentar sărac în calorii, îmbogăţit cu vitamina D, duce la scăderea în greutate mai rapidă.

DOZE RECOMANDATE

Medicii recomandă ca în dieta fiecărei persoane de până la 70 de ani să se regăsească 600 de unităţi pe zi de vitamina D.
Depăşirea pragului de 4.000 de unităţi devine nocivă. La copiii până în doi ani, vitamina D se dă zilnic, la sfatul medicului.

Protejează de depresii

Această vitamină joacă un rol foarte important în funcţionarea cât mai bună a creierului. Un studiu a dovedit că administrarea unor doze mari de vitamina D în cazul celor care suferă de depresie îi poate ajută să scape mai repede de gândurile negre. Alte studii au dovedit însă că această reţetă nu e aplicabilă în cazul oricăror persoane.

CITEȘTE ȘI: Vitamina de care depinde fiecare celulă din corp: În ce alimente se găseşte

Surse de vitamina D

În sezonul estival, acest lucru este uşor de obţinut dacă pur şi simplu lenevim la soare timp de minimum 15 minute pe zi. Bineînţeles, protejaţi de crema solară şi pălărie, să nu cumva să facem insolaţie. În sezoanele mai puţin sunny-friendly, vitamina D poate fi obţinută din alimente.

Cele mai bogate surse naturale sunt:

somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele etc. Dacă nici acestea nu sunt suficiente, puteţi apela la suplimentele alimentare cu vitamina D, care se găsesc sub 2 forme: D2 – ergocalciferol (acelaşi tip care se găseşte şi în alimente) sau D3 – colecalciferol (forma obţinută prin expunerea la soare).

Comentarii: