X

Atenție la pneumonia ambulantă! Cât de gravă e și cum o recunoști

Pneumonia ambulantă este o infecție bacteriană care afectează tractul respirator superior și inferior. Se mai numește și pneumonie atipică, deoarece de obicei nu este la fel de severă ca alte tipuri de pneumonie.

Nu provoacă simptome care să necesite obligatoriu odihnă la pat sau spitalizare. S-ar putea simți ca o răceală obișnuită, iar majoritatea oamenilor sunt capabili să-și continue viața de zi cu zi. Pneumonia ambulantă poate dura oricât, de la o săptămână la o lună.

Acest tip de pneumonie este considerat atipic datorită faptului că celulele care cauzează infecția sunt rezistente la penicilină, medicamentul care este utilizat în mod normal pentru tratarea pneumoniei. Aproximativ 2 milioane de oameni din Statele Unite suferă de pneumonie ambulantă din cauza Mycoplasma pneumoniae în fiecare an.

Care sunt simptomele pneumoniei ambulante?

Simptomele pneumoniei ambulante sunt de obicei ușoare și arată ca cele ale unei răceli obișnuite. Simptomele pot fi treptate la început (apar la aproximativ două săptămâni după ce ai contractat-o) și se pot agrava în decursul unei luni, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE! Ai înghiţit şi s-a dus ‘pe partea cealaltă’? Risc de pneumonie de aspiraţie

Simptomele includ:

Simptomele de acest gen care durează mai mult de o săptămână pot fi un semn al pneumoniei ambulante.

Simptomele pot varia, de asemenea, în funcție de locul în care se află infecția. De exemplu, o infecție aflată în căile respiratorii superioare va provoca o respirație mai dificilă, în timp ce o infecție în tractul respirator inferior, inclusiv plămânii, poate provoca greață, vărsături sau stomac deranjat.

Alte simptome pot include:

Simptome la copii: sugarii și copiii mici pot prezenta aceleași simptome ca și adulții. Dar chiar dacă copilul tău se simte suficient de bine pentru a merge la școală, el ar trebui să rămână acasă până când simptomele sale se vor ameliora.

Simptomele pneumoniei ambulante vs simptomele bronșitei

Simptomele pneumoniei ambulante diferă de cele ale bronșitei. Bronșita afectează tuburile bronșice, nu căile respiratorii mici ale plămânilor. La bronșită, ai de obicei o tuse productivă. O tuse productivă este cea care aduce mucusul limpede, de culoare albă, verde sau gri-gălbuie. Este posibil să ai, de asemenea, secreții ale nasului, să simți oboseală și să strănuți.

Tipuri de pneumonie ambulantă

Pneumonia ambulantă este de obicei adusă de copii acasă de la școală. Familiile care contractă infecția vor prezenta simptome două-trei săptămâni mai târziu. Există trei tipuri de bacterii care provoacă pneumonie ambulantă.

Factori de risc pentru pneumonia ambulantă

La fel ca și la pneumonie, riscul de a dezvolta pneumonie ambulantă este mai mare la persoanele:

Diagnosticul pneumoniei ambulante

Unul dintre modurile în care medicul poate confirma diagnosticul de pneumonie ambulantă este să faci o radiografie toracică. O radiografie toracică poate distinge între pneumonie și alte boli respiratorii, cum ar fi bronșita acută. Dacă mergi la medic după ce observi simptomele descrise mai sus, acesta va:

Unele teste de laborator utilizate pentru diagnosticarea pneumoniei includ:

Cum tratezi pneumonia ambulantă?

Pneumonia ambulantă este contagioasă atunci când este infectată. O persoană poate infecta altele de obicei numai în perioada de 10 zile în care simptomele sale sunt cele mai severe.

Tratament medicamentos

Antibioticele sunt prescrise în general pe baza tipului de bacterie care îți provoacă pneumonia. În general, te poți recupera singur în cazul pneumoniei atipice. Medicul tău îți va prescrie antibioterapie numai dacă ai pneumonie bacteriană. Asigură-te că iei toate medicamentele pentru întreaga durată recomandată de medicul tău, chiar dacă te simți mai bine înainte de a le termina.

Spitalizare

Unii pacienți cu pneumonie atipică (pneumonie atipică severă datorată Legionella pneumophila) necesită spitalizare pentru terapie cu antibiotice și asistență medicală. Este posibil să fie necesar să stai la spital dacă faci parte dintr-unul dintre grupurile cu risc ridicat. În timpul șederii la spital, poți primi antibioterapie, lichid intravenos și terapie respiratorie, dacă ai probleme cu respirația.

CITEȘTE ȘI: Aliații împotriva pneumoniei: Remedii naturiste eficiente

Care este timpul de recuperare pentru această afecțiune?

Această afecțiune este rareori gravă și poate dispărea singură în câteva săptămâni. Poți stimula recuperarea prin odihnă și lichide suficiente, la tine acasă. Dacă ajungi la medic, este posibil să primești un antibiotic, care va scurta timpul de recuperare. Ia antibioticul pe toată durata prescrisă.

Cum previi pneumonia ambulantă?

Nu există nicio vaccinare care să prevină pneumonia ambulantă sau bacteriile care o provoacă. De asemenea, este posibil să te reinfectezi, deci prevenirea este esențială. Acest lucru este deosebit de important pentru copii, care pot contracta bacteriile la școală.

Nu uita:

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro