X

Ce efect are laptele asupra colesterolului: Îl scade sau îl mărește?

Ce efect are laptele asupra colesterolului: Îl scade sau îl mărește? Puține alimente stârnesc atâtea controverse ca laptele . Unii experți susțin că laptele este o băutură foarte sănătoasă și că ar trebui să fie băut neprocesat. Alții sunt de părere că laptele provoacă indigestie.

Experții ruși comentează beneficiile și daunele acestui produs, cine ar trebui să îl consume și în ce cazuri este mai bine să se abțină de la consumul lui.

Ce efect are laptele asupra colesterolului

„Când vine vorba de consumul de lapte, moderația este cheia. Dacă unei persoane îi place atât de mult laptele încât începe să bea numai lapte, problemele nu vor întârzia să apară: diabet de tip 1, osteoporoză (adică distrugerea oaselor), scleroză multiplă și boli cardio -vasculare. La bărbați, consumul excesiv al acestui produs crește riscul de cancer de prostată, iar la femei – cancer ovarian și de sân. De asemenea, laptele poate crește nivelul colesterolului, crește probabilitatea apariției erupțiilor cutanate și poate provoca probleme digestive – umflarea abdomenului și disfuncții intestinale”, spune medicul rus Irina Borodina.

CITEȘTE ȘI: Cine NU ar trebui să bea cafea cu lapte: Efectele negative pe care le are aspura anumitor oameni

„Este mai bine să nu beți lapte seara și mai ales înainte de a merge la culcare. Dacă această regulă nu este respectată, metabolismul carbohidraților, nivelul de zahăr din sânge și rezistența la insulină pot fi perturbate”, sfătuiește specialistul.

Cine nu ar trebui să bea lapte?

Toleranța la lapte scade odată cu vârsta, avertizează medicii. Dacă observați că laptele este mai puțin tolerat, ar trebui să treceți la un produs cu conținut scăzut de lactoză sau fără lactoză, să fierbeți laptele și să îl adăugați la alte băuturi.

Dar intoleranța este departe de a fi singura contraindicație. De exemplu, dacă sunteți supraponderal, este de asemenea mai bine să nu beți mult lapte: zahărul și grăsimea din lapte sunt ușor de digerat, ceea ce nu face decât să agraveze problema.

„Omul modern este predispus la supraalimentare. În anumite situații, nu este util să consumăm lapte, care conține grăsimi, proteine și carbohidrați ușor accesibile. Este necesar să ne asigurăm că consumul de energie și cheltuielile sunt în echilibru”, spune Dr. Elena Khodikina .

Ea sfătuiește persoanele supraponderale să consume un produs cu un conținut de grăsimi de 2,5%. De asemenea, este mai bine să excludem laptele din alimentație în timpul unei exacerbări a bolilor inflamatorii intestinale (boala celiacă, boala Crohn, colita ulcerativă).

În cazul unei infecții intestinale acute, medicii recomandă să se renunțe nu numai la laptele integral, ci și la produsele lactate și cerealiere, precum și la produsele fabricate cu lapte.

CITEȘTE ȘI: De ce să bei o dată pe săptămână lapte cu usturoi, înainte de culcare: Ce efect are asupra inimii și sistemului imunitar

Este laptele bun pentru tine?

Medicii sunt unanimi: laptele, în cantități rezonabile, este util pentru toți cei care nu au intoleranță sau alergie. „Laptele este foarte bun în unele privințe, dar nu și în altele”, spune gastroenterologul Alexandra Miznikova.

„Toată agitația despre pericolele sale se datorează faptului că, pe măsură ce îmbătrânim, cantitatea de lactază, enzima care digeră laptele, scade. Și, prin urmare, laptele provoacă tulburări de stomac, diaree și alte probleme după administrarea lui. Dar eu aș recomanda să le dau lapte copiilor, deoarece conține mult calciu, care este bun pentru creștere.

Cât de mult lapte ar trebui să bei pe zi?

Cu o bună toleranță, copiii au voie 300 ml pe zi, iar adulții – până la 400 ml de lapte integral (adică cu compoziție neschimbată), amintește Dr. Irina Borodina, potrivit actualno.com.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro