Începutul lunii martie le găseşte pe gospodine, an de an, preparând delicioşii mucenici, fie în varianta din aluat pufos, cu specific moldovenesc, fie fierţi, care se prepară în zona Munteniei.
Cei din urmă se prepară după o reţetă care le oferă o savoare uimitoare. Iată cum se gătesc mucenicii munteneşti, cu nucă şi scorţişoară.
CITEȘTE ȘI: Tradiţii de Sfinţii 40 de Mucenici: Cum se pregătesc acasă mucenicii moldoveneşti cu miere şi nucă/ REŢETĂ
Amestecă făina, apa şi sarea şi frământă pentru a obţine un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu un aparat special în formă de 8, pe care îl găseşti în comerţ, scrie reţete.unica.ro.
Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră.
CITEȘTE ȘI: Un celebru bucătar prezintă REŢETA: Desertul ideal de Mărţişor
Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micşoreaza focul şi pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele şi zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute.
Mucenicii se servesc reci sau calzi (după preferinţe, desigur), cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.