Care sunt alimentele pe care medicul Vlad Ciurea ni le recomandă să le mâncâm pentru un creier sănătos. Unele previn AVC-ul sau boli precum Alzheimer, demența.
„Avem alimente românești foarte, foarte sănătoase, trebuie să mâncăm mâncare cât mai românească, mai curată, cât mai de aici”, subliniază prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, director medical la Spitalul Clinic SANADOR.
Întrebat care sunt alimentele românești cele mai sănătoase, medicul a enumerat nucile, afinele, ceapa, usturoiul și multe altele pe care le veți găsi în declarația sa.
Pe locul doi afinele, toate fructele de pădure, ceapa, usturoiul, pătrunjelul, toate legumele. După care apă multă, multă apă cât mai alcalină, aerul cât mai curat, carnea de pește slab, dar şi carnea slabă de curcan. Toate aceste alimente ne păstrează creierul sănătos”, a declarat medicul neurochirurg Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.
Nucile sunt un aliment foarte popular, sunt gustoase, convenabile și pot fi savurate în toate tipurile de diete. În ciuda faptului că sunt bogate în grăsimi, acestea au o serie de beneficii impresionante pentru sănătate și greutate.
Nucile sunt bogate în grăsimi, sărace în carbohidrați și o sursă excelentă de mai multe substanțe nutritive, inclusiv vitamina E, magneziu și seleniu.
Nucile conțin antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli, care vă pot proteja celulele și colesterolul LDL „rău” de daunele provocate de radicalii liberi.
S-a demonstrat că nucile promovează pierderea în greutate, mai degrabă decât să contribuie la creșterea în greutate. Mai multe studii indică faptul că organismul nu absoarbe toate caloriile din nuci.
Nucile au efecte impresionante asupra nivelului de colesterol și trigliceride.
Nucile pot ajuta la scăderea colesterolului total și a colesterolului LDL „rău” și a trigliceridelor, în timp ce sporesc nivelul colesterolului HDL „bun”.
Diabetul de tip 2 este o boală comună care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume.
Sindromul metabolic se referă la un grup de factori de risc care pot crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Prin urmare, diabetul de tip 2 și sindromul metabolic sunt strâns legate.
Mai multe studii au arătat că glicemia, tensiunea arterială și alți markeri de sănătate se îmbunătățesc atunci când persoanele cu diabet de tip 2 și sindrom metabolic includ nuci în dieta lor.
Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele și legumele populare. Flavonoidele par a fi antioxidantul din fructe de pădure cu cel mai mare impact.
Mai multe studii sugerează că afinele și sucul de afine reduc deteriorarea ADN-ului, care este unul dintre principalii factori de îmbătrânire și cancer.
S-a demonstrat că antioxidanții din afine reduc un factor de risc predominant pentru bolile de inimă prin prevenirea deteriorării oxidative a colesterolului LDL „rău”.
Consumul regulat de afine este legat de scăderea tensiunii arteriale în numeroase studii.
Cercetările arată că consumul de ceapă poate ajuta la reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, nivelul ridicat al trigliceridelor și inflamația.
Ceapa roșie este bogată în antociani, care sunt pigmenți vegetali puternici care pot proteja împotriva bolilor de inimă, a anumitor tipuri de cancer și a diabetului.
O dietă bogată în legume allium, precum ceapa, poate avea un efect protector împotriva anumitor tipuri de cancer.
Datorită numeroșilor compuși benefici care se găsesc în ceapă, consumul acesteia poate ajuta la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge.
CITEȘTE ȘI: Neurologul Vlad Ciurea recomandă: Cea mai bună oră la care să te culci – Ajută la regenerarea creierului
Usturoiul conține alicină. Allicina este un antibiotic bioactiv care poate ajuta la combaterea infecțiilor și a bacteriilor din cățeii tăiați în felii, striviți sau tăiați în cubulețe.
Pătrunjelul conține mulți antioxidanți puternici, care pot ajuta la prevenirea deteriorării celulelor și la scăderea riscului de apariție a anumitor boli.
Pătrunjelul este bogat în vitamina K, care este un nutrient esențial pentru o sănătate optimă a oaselor. Consumul de alimente bogate în acest nutrient a fost asociat cu un risc redus de fracturi și cu îmbunătățirea densității minerale osoase.
Pătrunjelul conține diverși antioxidanți – cum ar fi flavonoidele și vitamina C – care pot oferi beneficii de combatere a cancerului.