X

Rețeta unui cunoscut gastronom: Cum se face adevărată mămăligă gustoasă

Cea mai bună mămăligă, spunea Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia), o pregătesc ciobanii la stână. Dacă se respectă întocmai reţeta, orice gospodină poate pune pe masă o mămăligă fiartă cât trebuie şi bună de te lingi pe degete.

Ingrediente

Modelul gutuie tânără:

Modelul bolovan de pârâu:

CITEȘTE ȘI: Mămăliga chiar este un preparat-minune: Ce se întâmplă în corp dacă mănânci des mămăligă

Descriere:

La 1895, doctori mari ai Academiei Romane, ca N. Manolescu, trebuiau să facă lobby pâinii, întrucât ţăranii preferau mămăliga: În zadar spun ţeranii că pâinea nu le ţine de foame. Aceasta este o greşeală, poate pentru că pâinea nu le dă senzaţiunea greoie ce le-o dă mămăliga şi pe care ei o numesc săturare. Credem însă ca hrana naţională a Dacilor era meiul sau mălaiul (de mei) Plinius scrie „Popoarele pontice preferă meiul tuturor celorlalte mâncăruri“.

Meiul pare să fi fost temelia hranei locuitorilor din ierile romane până în timpurile moderne, când popuşoiul (porumbul) vine să înlocuiască acestă antică cereală. (dr. Crainiceanu, 1895).

Mod de preparare

Modelul gutuie tânără:

CITEȘTE ȘI: Totul despre dieta cu mămăligă: Cum scapi de 15 kilograme într-o lună

Modelul bolovan de pârâu:

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro