X

Șase semne la picioare care semnalează un colesterol mare: La ce să fii atent

Șase semne la picioare care semnalează un colesterol mare: La ce să fii atent. Sănătatea inimii și a vaselor de sânge depinde de nivelul colesterolului. Și, deși un test de sânge este standardul de aur pentru diagnosticarea nivelurilor ridicate de colesterol, există semne pe corp care, de asemenea, le dau de gol.

Șase semne la picioare care semnalează un colesterol mare: La ce să fii atent

Între timp, colesterolul ridicat este un factor de risc major pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Acumulându-se în vasele de sânge, colesterolul „rău” (lipoproteinele cu densitate scăzută) perturbă circulația sângelui, ceea ce duce adesea la deces.

CITEȘTE ȘI: Remedii populare pentru curățarea plăcilor de colesterol din vasele de sânge

Adesea, pacienții află despre această patologie după un atac sau printr-un test de sânge. Cu toate acestea, simptomele hipercolesterolemiei (așa cum se numește nivelul ridicat de colesterol) pot apărea la nivelul picioarelor.

Experții britanici în sănătate, citați de Express, au numit șase „steaguri roșii”. Simptomele includ dureri de picioare, căderea părului, amorțeala picioarelor, slăbiciune musculară, decolorarea pielii, pinteni la călcâie.

Durerea de picioare

Apare de obicei în timpul mersului sau al activității fizice și dispare după câteva minute de repaus. Durerea poate fi atât ușoară, cât și severă, adesea însoțită de spasme. Adesea, ambele picioare dor în același timp, deși durerea la un picior este de obicei mai gravă.

În urmă cu câțiva ani, oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins (SUA) au efectuat un experiment pe șoareci. Ei au hrănit unele rozătoare cu o dietă echilibrată, iar pe altele cu alimente bogate în colesterol.

După 9 luni, 75% dintre șoarecii cu dieta nesănătoasă s-au îmbolnăvit și au început să-și piardă blana.

De aceea, căderea părului de pe picioare, creșterea lentă a părului sau chiar pielea netedă și strălucitoare de pe picioare pot fi toate simptome ale colesterolului ridicat. Amorțeala sau slăbiciunea pot indica, de asemenea, o problemă. Acest lucru se întâmplă deoarece vasele de sânge din picioare se îngustează sau se blochează.

Leziuni deschise care nu se vindecă pe picioare

Din cauza tulburărilor în fluxul sanguin, celulele și țesuturile sunt deteriorate. Acest lucru poate duce la faptul că chiar și o mică leziune a pielii are nevoie de mult timp pentru a se vindeca sau pentru a se transforma într-un ulcer.

O schimbare a culorii pielii de pe picioare

Aceasta devine mai palidă decât de obicei sau devine albastră. În plus, de multe ori, cu un nivel ridicat de colesterol, picioarele devin reci la atingere. Motivul este tot același – afectarea fluxului sanguin. Mușchii picioarelor slăbesc cu un nivel ridicat de colesterol, deoarece alimentarea lor cu sânge este afectată.

Vârfuri la călcâi

Un alt posibil semn al hipercolesterolemiei care poate fi observat la nivelul picioarelor a fost identificat de medicii de la Departamentul de Chirurgie Ortopedică, Facultatea de Medicină, Universitatea Medipol din Istanbul.

CITEȘTE ȘI: Fructul plin de Omega 3 care scade colesterolul: Crește rezistența organismului la anumite boli

În cadrul studiului lor, aceștia au constatat că pacienții cu fasceită plantară (vârfuri de călcâi) aveau niveluri mai ridicate de colesterol. Iar vârsta de peste 45 de ani și durata simptomelor mai mare de un an cresc probabilitatea de apariție a patologiei.

„Hipercolesterolemia încetinește vindecarea tendonului, provocând rupturi de tendon și tendinopatie”, adaugă studiul. Cu toate acestea, absența acestor simptome nu scutește de necesitatea efectuării testelor de laborator. După vârsta de 40 de ani, nivelul colesterolului trebuie verificat cel puțin o dată pe an, recomandă actualno.com.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro