NUTRITIE SANATATE

Ce plante ne ajută să ne păstrăm o memorie puternică de-a lungul anilor

Foto: Pinterest.com

Ce plante ne ajută să ne păstrăm o memorie puternică de-a lungul anilor. Dacă vă îngrijorează uitarea, ar putea fi o idee bună să aruncați o privire în dulapurile din bucătărie. Unele dintre cele mai comune ierburi și condimente pe care oamenii le folosesc în bucătărie pentru a da aromă mâncărurilor pot, de asemenea, să combată cu succes pierderea memoriei.

Iată 9 ierburi și condimente care au dovezi științifice solide care demonstrează proprietăți neuroprotectoare și de îmbunătățire a memoriei. Asigurați-vă că vă aprovizionați cu ele data viitoare când mergeți la piață.

Ce plante ne ajută să ne păstrăm o memorie puternică de-a lungul anilor

Scorțișoara

S-a constatat că acest condiment îmbunătățește memoria de lucru la adulții în vârstă și la persoanele cu prediabet, îmbunătățind în același timp fluxul sanguin către cortexul prefrontal. De asemenea, s-a demonstrat că inhibă agregarea tau (încurcăturile observate în boala Alzheimer) și scade nivelul colesterolului, al glucozei la jeun și al HbA1c și îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

CITEȘTE ȘI: Secretul pentru o memorie mai bună: Cum poate magneziul să oprească declinul cognitiv la cei în vârstă

Presară 1 linguriță de scorțișoară în smoothie-ul tău de dimineață.

Curcumină

Un amestec polifenolic din rădăcina de turmeric folosită în curry, curcumina conține cel puțin trei curcuminoide care s-au dovedit a reduce plăcile beta-amiloide și inflamația. În cadrul unui studiu dublu-orb, controlat cu placebo , un supliment de curcumină special formulat, cu absorbție ridicată, a îmbunătățit memoria și atenția după doar o oră. După 4 săptămâni, memoria de lucru, nivelurile de energie, calmul și mulțumirea și chiar oboseala cauzată de stresul psihologic au fost toate îmbunătățite semnificativ.

Presărați 1-2 lingurițe de condiment turmeric în supe, tocănițe sau curry.

Ghimbirul

Ghimbirul poate proteja împotriva bolilor neurodegenerative și reduce stresul oxidativ, care face ca celulele creierului să îmbătrânească și să moară. Ghimbirul conține, de asemenea, antiemetice naturale, care ajută la reducerea greaței și a vărsăturilor. De asemenea, se crede că ajută la scăderea colesterolului.

Pentru un ceai de ghimbir parfumat, răzuiți trei linguri de rădăcină proaspătă de ghimbir, puneți-o într-o cană de apă fiartă, acoperiți și lăsați la infuzat timp de 10-15 minute. Strecurați înainte de a bea.

Mentă

Frunzele de mentă au și alte beneficii puternice pentru sănătate. Conform unui studiu publicat în International Journal of Neuroscience, mirosul de mentă îmbunătățește memoria și concentrarea.

Adăugați frunze de mentă în apă sau în smoothie-uri, sau tocați-le și adăugați-le în orice salată pentru a-i da o aromă proaspătă, de vară.

Nucșoară

Acest condiment aromat conține miristicină, care ajută la prevenirea formării plăcilor beta-amiloide (plăcile observate în boala Alzheimer). De asemenea, conține eugenol, un compus considerat a fi cardioprotector.

Deși este adesea folosită în panificație, nucșoara adaugă o notă delicioasă mielului.

Rozmarinul

Această plantă bine cunoscută oferă protecție împotriva declinului cognitiv asociat cu demența și poate oferi noi speranțe în tratamentul bolii Parkinson. S-a demonstrat că doar mirosul de rozmarin ajută memoria.

Probabil una dintre cele mai versatile ierburi pentru prepararea marinadelor și a dressingurilor pentru salate, rozmarinul adaugă o aromă deosebită salatelor, păsărilor și cărnii.

Șofranul

Un studiu din 2016 a constatat că șofranul poate îmbunătăți memoria la persoanele cu boala Alzheimer. În plus, mai multe studii efectuate la Universitatea din Teheran din Iran au constatat că șofranul a fost la fel de eficient ca un antidepresiv în tratarea persoanelor cu depresie ușoară până la moderată.

Adăugați aproximativ ½ linguriță de șofran la două căni de quinoa în timpul gătitului pentru o garnitură care stimulează starea de spirit.

Salvie

O revizuire din 2017 a dovezilor științifice existente cu privire la salvie arată că acest condiment cu nume potrivit îmbunătățește memoria atât la generațiile tinere, cât și la cele mai în vârstă și, de asemenea, minimizează declinul cognitiv asociat cu boala Alzheimer. Salvia acționează prin inhibarea unei enzime care descompune neurotransmițătorul acetilcolină, care trebuie să fie în niveluri ridicate pentru a îmbunătăți memoria.

Adăugați două linguri de frunze proaspete de salvie tocate pentru a spori aroma supelor de iarnă.

CITEȘTE ȘI: O zi fără stres se cunoaşte de dimineaţă: Ce trebuie să mănânci la micul dejun pentru o memorie bună

Cimbru

Această plantă aromatică ajută la protejarea neuronilor din creier de îmbătrânirea prematură. De asemenea, crește cantitatea de omega-3 DHA (acid docosahexaenoic) activ în creier. Acizii grași omega-3 pot crește memoria de lucru , funcția executivă și starea de spirit și pot reduce atrofia creierului, potrivit actualno.com.

Data viitoare când prăjiți un curcan, frecați-l cu două linguri de frunze proaspete de cimbru tocate, pe lângă celelalte ierburi preferate, înainte de gătire.

Citeste mai mult
Comentarii: