Beneficiile folosirii unei tigăi din fontă: De ce nu vei dori niciodată să o înlocuiești. Ustensilele de gătit din fontă evocă adesea imagini ale vremurilor de demult și ale gătitului la foc de tabără, dar instrumentul culinar clasic rămâne la fel de popular astăzi la fel ca pe vremuri.
Există un motiv întemeiat pentru care ustensilele de gătit din fontă există de atât de mulți ani – sunt incredibil de durabile.
Dacă nu ați mai folosit niciodată fontă, este posibil să fi auzit povești de groază despre cât de dificil este de utilizat, curățat și depozitat.
Dar, odată ce ați învățat principiile de bază ale gătitului cu fontă, există șanse mari să descoperiți că este la fel de ușor de utilizat și de îngrijit ca multe alte tipuri de echipamente de bucătărie.
Care sunt beneficiile utilizării ustensilelor de gătit din fontă?
Unul dintre principalele motive pentru care fonta a fost apreciată atât de mulți ani este faptul că este aproape indestructibilă.
CITEȘTE ȘI: 5 reguli simple pentru curățarea perfectă a vaselor din fontă
De fapt, cu puțină curățare și îngrijire, chiar și vasele de gătit din fontă care au fost neglijate și lăsate să ruginească pot fi adesea readuse la o stare aproape nouă.
Mai mult, fonta care a fost condimentată corespunzător își dezvoltă propria suprafață antiaderentă.
Partea cea mai bună este că, spre deosebire de tigăile tradiționale antiaderente fabricate cu teflon sau cu învelișuri ceramice, suprafața antiaderentă din fontă poate fi aplicată din nou și din nou printr-un proces cunoscut sub numele de „condimentare”.
Suprafața naturală antiaderentă și natura robustă pot fi cele mai notabile avantaje ale fontei, dar beneficiile vaselor de gătit nu se opresc aici. Unele alte beneficii notabile ale gătitului cu fontă includ:
Reține bine căldura
Odată ce fonta este încălzită, aceasta rămâne caldă, ceea ce ajută la menținerea mâncării calde. Dar trebuie să fiți, de asemenea, conștienți de faptul că acest lucru înseamnă că este nevoie de un timp pentru ca fonta să se încălzească complet și să se răcească complet.
Funcționează bine cu multe surse de căldură
Fonta poate fi folosită pe orice tip de aragaz (pe gaz, electric sau cu inducție). De asemenea, poate fi folosită la flacără deschisă, cum ar fi un foc de tabără, sau pusă direct în cuptor, ca un vas de copt.
Ușor de curățat
Odată ce ați învățat elementele de bază ale curățării fontei, curățarea acesteia nu este mai dificilă decât a altor tipuri de vase de gătit. În plus, suprafața sa antiaderentă naturală o poate face chiar mai ușor de curățat decât sticla sau aluminiul.
Accesibilă
Ustensilele de gătit din fontă sunt adesea vândute la prețuri accesibile și, deoarece durează aproape pentru totdeauna, le puteți considera o investiție unică. De obicei, este ușor să găsiți fontă la magazinele de vechituri și la magazinele second-hand.
Disponibilă în multe forme și dimensiuni, tigaia din fontă este probabil cea mai populară formă a acestei ustensile de gătit, dar fonta este, de asemenea, utilizată pentru a face oale, tigăi, forme de tort, cruste de pizza și multe altele.
Acesta poate fi folosit pentru gătit și servit
Mulți oameni consideră că ustensilele de gătit din fontă sunt plăcute din punct de vedere estetic și pot fi un plus frumos pentru orice aranjament de masă. De fapt, multe restaurante folosesc chiar și mini tigaie din fontă ca farfurii de servire.
Gătitul în fontă are beneficii pentru sănătate?
Este posibil să fi auzit că gătitul cu fontă este o modalitate naturală de a adăuga mai mult fier în dieta dumneavoastră.
De fapt, este adevărat că gătitul cu fontă poate adăuga ceva fier în mâncărurile dvs., dar cantitatea exactă depinde de o serie de factori, cum ar fi ceea ce gătiți, cât timp a stat în tigaie și cât de bine este condimentată fonta dvs.
Dacă doriți să tratați o afecțiune precum anemia feriprivă prin gătitul cu fontă, trebuie să știți că cercetările pe această temă sunt încă foarte limitate, iar cantitatea de fier adăugată dietei dumneavoastră prin gătitul cu fontă este probabil nesemnificativă.
Utilizarea uleiului de ricin pentru a obține mai mult fier în dieta dumneavoastră poate fi mai eficientă atunci când este utilizată împreună cu alte terapii, cum ar fi suplimentele și modificările dietetice.
Sfaturi pentru gătitul cu fontă
Ustensilele de gătit din fontă sunt potrivite pentru multe tipuri de gătit, dar mai ales pentru:
- rumenire
- ardere
- sautéing
- coacere
- sufocare
- prăjire
Unele alimente care se prepară în mod obișnuit cu vase din fontă sunt:
- carne
- ouă
- legume
- înlocuitori de carne, cum ar fi tofu
- pâine
- produse de patiserie
- prăjituri coapte, cum ar fi clătite sau frigărui prăjite
Fonta face minuni cu multe alimente, dar există câteva cazuri în care ați putea dori să evitați vasele de gătit din fontă, cum ar fi atunci când fierbeți apă sau fierbeți ceva.
Motivul este că mâncarea dumneavoastră poate absorbi mai multă aromă de fier decât v-ați dori dacă este gătită în fontă pentru o perioadă îndelungată de timp.
În plus, alimentele acide precum roșiile, sucul de lămâie, vinul și oțetul sunt susceptibile de a absorbi aroma de fier a fontei, ceea ce poate fi uneori nedorit. Acestea sunt, de asemenea, dure cu vasele de gătit din fontă și pot îndepărta o parte din stratul natural antiaderent de pe tigaie.
CITEȘTE ȘI: 5 alimente pe care nu ar trebui să le gătești niciodată în vase din oțel inoxidabil
Păstrați-o în siguranță.
Pentru a preveni ruginirea, înainte de a vă depozita fonta, trebuie să fiți absolut siguri că ați îndepărtat toate reziduurile alimentare de pe tigaie și că ați uscat-o complet.
După ce ați spălat fonta, o puteți usca cu un prosop, încălzind-o în cuptor sau chiar pe aragaz, recomandă actualno.com.
Investiția într-un set din fontă poate însemna să aveți un set durabil de ustensile de gătit antiaderente care durează aproape pentru totdeauna.
Este esențial să învățați cum să o îngrijiți în mod corespunzător pentru a-i menține durata de viață, dar odată ce vă acomodați cu procesul, este destul de ușor să îl încorporați în rutinele dvs. obișnuite de curățare a bucătăriei.
Din fericire, fonta este relativ accesibilă și ușor disponibilă la magazinele de bucătărie.
Sau, dacă doriți să încercați chiar dvs. fonta înainte de a cumpăra o piesă nouă, verificați magazinul local de vechituri și încercați să condimentați o piesă veche pentru a o face din nou ca nouă.
Comentarii:









