NUTRITIE SANATATE

Cum îți poate prelungi cafeaua durata de viață: Momentul zilei contează foarte mult

Cum îți poate prelungi cafeaua durata de viață: Momentul zilei contează foarte mult. Momentul din zi în care consumați cafea vă poate afecta riscul de mortalitate, în special din cauza bolilor cardiovasculare.

Persoanele care au consumat cafea în principal dimineața, mai degrabă decât pe tot parcursul zilei, au avut un risc mai scăzut de mortalitate comparativ cu persoanele care nu au consumat cafea, potrivit unui nou studiu.

Nu este clar de ce consumul de cafea dimineața pare să ofere beneficii mai mari pentru sănătatea inimii. Experții remarcă faptul că consumul de cafea mai târziu în cursul zilei poate perturba tiparele de somn.

CITEȘTE ȘI: Condimentul pe care să îl adaugi în cafea, dacă vrei ca aceasta să aibă efect antiinflamator

În cazul în care aveați nevoie de un alt motiv pentru a vă începe ziua cu cafea, cei care beau o ceașcă de cafea dimineața au un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare și un risc mai scăzut de mortalitate generală, comparativ cu cei care beau cafea pe parcursul zilei sau nu beau cafea deloc.

Cum îți poate prelungi cafeaua durata de viață: Momentul zilei contează foarte mult

Consumul de cafea este recunoscut pe scară largă pentru beneficiile sale pentru sănătate – totul, de la faptul că este legat de un risc mai scăzut de diabet de tip 2 până la susținerea sănătății inimii. Pe de altă parte, poate, de asemenea, să afecteze negativ tiparele de somn și să conducă la sentimente de agitație și anxietate.

Cercetările se concentrează adesea pe cantitatea de consum: câte cești sunt prea multe? Cu toate acestea, se știe mult mai puțin despre modul în care modelele de consum în funcție de timp afectează sănătatea.

Cafeaua de dimineață vs. cafeaua de toată ziua

Studiul observațional a inclus mai mult de 40.000 de adulți din Studiul național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES) și 1.463 de adulți din Studiul de validare a stilului de viață pentru femei și bărbați.

Aproape jumătate dintre participanți (48%) nu au băut cafea, în timp ce restul participanților au fost împărțiți în două grupuri în funcție de modelul lor de consum de cafea. Aproximativ o treime dintre participanți au fost băutori de cafea „matinală”, ceea ce înseamnă că au consumat aproape toată cafeaua înainte de prânz, rareori consumând-o după-amiaza sau seara.

Al doilea grup, „tipul de toată ziua” (16% dintre participanți), preferă să consume cafea răspândită pe tot parcursul zilei și seara.

Numai grupul care consumă cafea dimineața a demonstrat o reducere semnificativă a riscului de mortalitate din toate cauzele și de mortalitate legată de boli cardiovasculare.

Cafeaua de dimineață este asociată cu un risc mai scăzut de deces

Pe parcursul unei perioade de urmărire de aproape zece ani, cercetătorii au constatat că persoanele care își consumau cafeaua dimineața prezentau un risc semnificativ mai scăzut atât de mortalitate din toate cauzele, cât și de mortalitate legată de boli cardiovasculare, comparativ cu persoanele care nu consumau cafea.

Comparativ cu persoanele care nu beau cafea, băutorii de cafea de dimineață au avut un risc cu 16% mai mic de mortalitate din toate cauzele, în timp ce riscul lor de mortalitate legată de boli cardiovasculare a fost redus cu 31%. Nu a existat nicio reducere a riscului de mortalitate în rândul băutorilor de cafea pe tot parcursul zilei.

Organismul are un ciclu zilnic de trezire, relaxare și relaxare și, în cele din urmă, adormire. Cafeaua de dimineață însoțește acest ciclu, în timp ce consumul continuu, în special după-amiaza târziu, perturbă acest ciclu și somnul.

Cantitatea de cafea consumată dimineața are, de asemenea, un impact asupra sănătății inimii. Consumatorii moderați și mari de cafea matinală (două până la trei cești sau mai mult) au avut o reducere mai mare a riscului de deces legat de boală. Riscul a fost mai scăzut în rândul băutorilor ușori de cafea de dimineață (o ceașcă sau mai puțin).

Cercetătorii au examinat, de asemenea, riscul de mortalitate legată de cancer, dar nu au găsit nicio asociere pentru cele două modele de consum.

În ciuda constatărilor convingătoare, studiul are mai multe limitări. Băutorii de cafea de dimineață , de exemplu, au fost predominant albi cu venituri familiale mai mari, ceea ce face ca constatările să fie dificil de generalizat la populații mai diverse.

Mecanismul care explică de ce momentul consumului de cafea poate afecta mortalitatea este, de asemenea, neclar, ceea ce autorii studiului recunosc că depășește domeniul de aplicare al activității lor actuale. Cu toate acestea, există domenii clare de investigare:

CITEȘTE ȘI: Greșeala care transformă cafeaua într-o băutură otravitoare

Consumul de cafea târziu în noapte poate perturba somnul și hormonii precum melatonina, care afectează ritmul circadian al organismului; acest lucru poate explica parțial observațiile.

Așadar, dacă beți cafea în mod regulat, încercați să vă limitați consumul după-amiaza și seara. Dacă beți 2 cești sau mai mult pe zi, este de preferat să o beți doar dimineața.

S-a demonstrat că cafeaua are o gamă largă de beneficii pentru sănătate, de la creier la inimă. Cu toate acestea, au existat puține cercetări privind modul în care momentul din zi în care consumați cafea afectează aceste beneficii.

În primul studiu de acest gen, cercetătorii au descoperit că persoanele care își consumă cafeaua dimineața, mai degrabă decât pe parcursul zilei, au un risc mai scăzut de mortalitate și un risc mai scăzut de deces legat de bolile cardiovasculare.

Comentarii: