NUTRITIE SANATATE

Ieftin dar foarte bun pentru sănătate: Peștele pe care multă lume îl ignoră

taste.com.au

Ieftin dar foarte bun pentru sănătate: Peștele pe care multă lume îl ignoră. Sardinele (sau hamsiile) sunt unul dintre cele mai accesibile și ieftine pești care pot fi găsite în aproape orice supermarket. În ciuda prețului lor scăzut, acest pește are beneficii excepționale pe care nutriționiștii le subliniază în mod constant, raportează The Health Site.

Beneficiile sardinelor

Vitamina D

Sardinele conțin o concentrație ridicată de proteine, grăsimi sănătoase și acizi grași omega-3. Consumul regulat de pește poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce nivelul de stres. În special, sardinele conțin vitamina D. Consumul acestui pește oferă, de asemenea, un sentiment de sațietate pentru o lungă perioadă de timp, făcându-l o alegere ideală pentru dietă sau nutriție sportivă.

shutterstock

CITEȘTE ȘI: Cum este afectată tensiunea arterială când iei vitamina D

În ciuda accesibilității și beneficiilor sale, acest pește rămâne subevaluat de mulți oameni. Mulți o evită din cauza prejudecăților împotriva conservelor ieftine, preferând somonul scump. Cu toate acestea, merită să ne amintim: deși somonul este sănătos, sardinele au un avantaj clar în ceea ce privește raportul preț-calitate, raportează și publicația.

Risc scăzut de AVC și boli de inimă

Elementele benefice pe care le conține acest pește îmbunătățesc starea pielii, părului și unghiilor, reduc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. Consumul regulat de hamsii ajută la ameliorarea și slăbirea proceselor inflamatorii, întărește pereții vaselor de sânge. Femeile gravide pot mânca, de asemenea, acest pește (cu excepția peștelui uscat și sărat). Prezența calciului și a fosforului în acesta asigură dezvoltarea normală a fătului și formarea țesuturilor sale.

Se recomandă consumul de feluri de mâncare de hamsie pentru copii în toamnă și iarnă, când există o mare probabilitate de scădere a imunității și a infecțiilor virale. Microelementele și macroelementele incluse în compoziția acestui pește măresc rezistența organismului la boli.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale conservelor de sardine?

Sardinele conservate sunt o sursă de nutrienți. Nu numai că sunt bogate în proteine, vitamina B12, vitamina D și calciu (care conțin mai mult de 20% din valoarea zilnică), dar sunt, de asemenea, o sursă bună de fier (care conține mai mult de 10% din valoarea zilnică). În plus, conservele de sardine conțin aproape 100% din valoarea zilnică recomandată a acizilor grași omega-3. Consumul acestui pește conservat poate oferi beneficii extraordinare, de la sănătatea cardiovasculară la sănătatea cognitivă.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun pește pentru creier: Îmbunătățește memoria și funcțiile creierului

O revizuire recentă publicată în numărul din aprilie 2023 al revistei Frontiers in Nutrition a constatat că conținutul de omega-3 din sardine oferă beneficii cardiace importante și că consumul acestora poate depăși beneficiile pe care suplimentele orale le pot oferi, datorită compoziției lor nutriționale puternice.

Comentarii: