Care este mai este sănătos: Pepenele verde sau cel galben. În căldura verii, pepenele galben și pepenele verde sunt adevărate favorite. Ambele fructe sunt suculente, dulci, bogate în apă și potolesc perfect setea. Dar mulți oameni sunt interesați să afle care dintre ele este mai sănătos – pepenele galben sau pepenele verde? Dr. Krutika Nanavati oferă un răspuns la această întrebare.
Ce știm despre beneficiile pepenelui verde?
Pepenele verde conține 90-92% apă, deci este ideal pentru menținerea echilibrului hidric. Are un conținut caloric redus – doar aproximativ 30 de calorii la 100 g, ceea ce îl face o alegere bună pentru cei care sunt atenți la greutatea lor.
„Pepenele verde conține și licopen, un antioxidant puternic care promovează sănătatea inimii și reduce riscul anumitor tipuri de cancer. De asemenea, conține citrulină, un aminoacid care îmbunătățește circulația sângelui și poate reduce tensiunea arterială”, a adăugat expertul.
CITEȘTE ȘI: Cum să mănânci pepene fără ca stomacul să îți fie afectat
Specialistul adaugă că acest fruct este util pentru: hipertensiune, boli cardiovasculare, obezitate . Cu toate acestea, în cazul diabetului și al problemelor renale (din cauza unei posibile supraîncărcări cu lichide), consumul său poate fi efectuat numai după consultarea unui medic.
Beneficiile pepenelui galben
Pepenele galben este o adevărată sursă de vitamine – 100 g din acest fruct conțin peste 80% din necesarul zilnic de vitamina C, precum și o cantitate mare de vitamina A (beta-caroten), care este benefică pentru piele, vedere și imunitate. De asemenea, conține fibre, care îmbunătățesc digestia, și potasiu, care este important pentru inimă.
Pepenele galben are un conținut caloric puțin mai ridicat decât pepenele verde (35-40 kcal la 100 g), dar este și bogat în antioxidanți. Datorită enzimelor naturale, ajută la funcționarea tractului gastro-intestinal. Dr. Nanavati explică că consumul său este util în cazul: imunității slabe, problemelor de piele, constipației.
„Consumați-l cu precauție dacă aveți ulcere, gastrită sau diabet”, adaugă expertul.
Ce să alegeți – pepene galben sau pepene verde?
„Dacă aveți nevoie de hidratare și o gustare, alegeți pepenele verde. Este foarte răcoritor, ajută la scăderea tensiunii arteriale și la eliminarea toxinelor. Dacă aveți nevoie de un plus de vitamine, de sprijin imunitar sau de ajutor pentru digestie, pepenele galben este soluția”, spune specialistul.
CITEȘTE ȘI: Pepene, fructul medicament: Bolile de care acesta te protejează
Dr. Nanavati mai spune: „Rețineți că ambele fructe trebuie consumate separat de alte alimente și nu amestecate între ele – acest lucru poate provoca balonare sau disconfort abdominal”.
„Atât pepenele verde, cât și pepenel galben au proprietăți unice. Alegeți fructul care se potrivește cel mai bine stării dvs. de sănătate”, concluzionează expertul.
Comentarii:









