Deficiența acestei vitamine afectează inima. Persoanele care suferă de o deficiență nedetectată de vitamina B12 pot avea probleme cardiace. Vitamina B12 este utilizată de organism pentru a produce globule roșii – celulele sanguine care transportă oxigenul în organism. Lipsa acestor celule înseamnă că organele și țesuturile nu pot obține oxigenul de care au nevoie. În cele din urmă, acest lucru va duce la incapacitatea organismului de a funcționa corect.
Oamenii de știință de la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins au avertizat că deficitul de vitamina B12 poate duce la modificări adverse ale funcției cardiace, care pot provoca disconfort toracic.
CITEȘTE ȘI: Deficitul de vitamina D: Cine riscă să se confrunte cu așa ceva și cum poți evita
Deficitul de vitamina B12 și efectele sale asupra inimii
„O frecvență cardiacă rapidă poate fi unul dintre semnele anemiei cauzate de deficitul de vitamina B12”, spun experții de la centrul științific. Ei au enumerat și alte simptome care (la fel ca ritmul cardiac rapid) ar putea indica o deficiență de vitamina B12 și necesită o vizită la medic:
- slăbiciune musculară;
- amorțeală sau furnicături la mâini și picioare;
- probleme cu mersul;
- greață;
- scăderea apetitului;
- scădere în greutate;
- iritabilitate;
- lipsa de energie sau oboseală rapidă, slăbiciune;
- diaree;
- limbă umflată, roșie și netedă (glosită).
Cea mai eficientă metodă de detectare a deficitului de vitamina B12 este analiza de sânge. Potrivit experților de la centrul de cercetare, consumul anumitor alimente ajută adesea la refacerea nivelului necesar al acestei vitamine importante în organism: alimentele care conțin vitamina B12 includ carnea, peștele, laptele, brânza și ouăle.
Ficatul de vită conține cea mai mare cantitate de vitamina B12 dintre toate produsele. În 100 g se găsesc aproximativ 70 mcg. Ficatul conține, de asemenea, acid folic, fier, vitamina B9. Prin includerea ficatului sau a produselor derivate din acesta (pateu) în dietă, puteți menține nivelul de vitamina B12 în limite normale și chiar puteți compensa deficitul.
Stridiile nu sunt doar o delicatesă, ci și o sursă importantă de vitamina B12. 100 g conțin 16 mcg din această vitamină. Compoziția lor include, de asemenea, vitaminele A, B, C, D, precum și micro și macroelemente: magneziu, calciu, fosfor, zinc, fier, iod, cupru, sodiu, potasiu, clor, crom, fluor, zinc.
CITEȘTE ȘI: Vitamina B12: În ce situații ai nevoie să o iei – Cât timp să iei vitamina B12 pentru un efect pozitiv
Un alt tip de fructe de mare bogate în vitamina B12 este caracatița. Produsul gătit conține aproximativ 36 mcg de vitamină. Este, de asemenea, o sursă excelentă de fier, seleniu, cupru, fosfor și magneziu. Se recomandă, de asemenea, consumul de crabi, alge nori și creveți.
Comentarii:









