Vitamina C: Cu ce ar trebui să o luăm și în ce doze. Vitamina C este una dintre cele mai importante vitamine. Dar pentru a beneficia la maximum de ea, trebuie să o luați nu numai în doza potrivită, ci și în modul corect. Nutriționista rusă Dr. Elena Sukhanova explică cu ce trebuie combinată vitamina C pentru a îmbunătăți absorbția acesteia, precum și cum să alegeți doza potrivită.
Consumul adecvat de vitamina C
„Dacă nu aveți arsuri la stomac și aveți peste 40 de ani, este mai bine să luați vitamina C sub formă de acid ascorbic, care crește aciditatea stomacului. Ascorbatul de calciu este, de asemenea, popular, dar beneficiile sale față de vitamina C standard nu au fost dovedite”, spune expertul.
Medicul observă că ambele forme de vitamina C sunt bine absorbite.
CITEȘTE ȘI: Vitamina care este cea mai periculoasă pentru diabetici
„Vitamina C este „prietenoasă” cu vitamina E și A, acidul lipoic, vitaminele P, B1, B2 și B12, precum și cu fierul. Aceste medicamente sunt cofactori unul pentru celălalt. Doza zilnică profilactică standard este considerată a fi de 90 mg, dar toate proprietățile sale sunt pe deplin revelate atunci când se administrează 150 mg pe zi”, spune expertul.
Doză de 250 de mg
Deoarece vitamina C este solubilă în apă și este eliminată rapid din organism, nutriționistul recomandă administrarea unei doze de 250 mg.
„Nu are rost să luați mai mult dintr-o dată – resturile vor trece prin organism și vor fi pur și simplu eliminate prin urină. În caz de stres sever sau în perioada de recuperare după o boală gravă, puteți lua între 500 și 2000 mg de vitamina C pe zi, împărțind această doză în mai multe doze pe zi”, spune expertul.
Specialistul adaugă că, în doze mai mari, vitamina C are un efect antidepresiv, dar o astfel de doză trebuie convenită cu medicul.
„Măceșele, coacăzele, cătina albă, kiwi, roșiile, cartofii, varza murată, ceapa verde, zmeura, lămâia, ardeiul roșu, pătrunjelul, broccoli și mărarul sunt bogate în vitamina C. Fructele de pădure sunt o sursă suplimentară de vitamina C. Cu toate acestea, nu uitați că vitamina C se distruge în timpul tratamentului termic”, spune expertul.
Varza albă este lider în ceea ce privește conținutul de vitamina C. Trebuie remarcat faptul că, chiar și în timpul procesării, proprietățile benefice ale acestui nutrient nu se pierd. Varza murată conține niveluri deosebit de ridicate de acid ascorbic.
Ardeii grași nu sunt mai puțin sănătoși decât varza. De asemenea, au un nivel destul de ridicat de vitamina C, care este utilă pentru imunitate. În același timp, ardeii, în funcție de culoarea lor, au anumite proprietăți. Ardeii verzi conțin acid folic, în timp ce ardeii roșii conțin mult licopen.
Comentarii:









