Când ți-e poftă de ceva dulce: Cum îți dai seama că e din cauza glicemiei sau doar un confort emoțional. De câte ori v-ați aflat într-o situație în care ați simțit nevoia să mâncați ceva dulce, cu scuza că probabil v-a scăzut glicemia? Oamenii de știință au analizat dacă această nevoie este de natură psihologică sau fiziologică și în ce măsură fiecare dintre aceste componente este implicată în acest act, scrie „E-clinic”.
Mecanismele fiziologice ale poftei de dulce: când a scăzut cu adevărat nivelul zahărului din sânge?
Când glicemia (glucoza) scade sub un anumit nivel (hipoglicemie sau „cădere” după un aport ridicat de carbohidrați), organismul și creierul înregistrează un deficit de energie. Creierul depinde în mod special de glucoză ca sursă de energie, așa că semnalează nevoia unui aport rapid de carbohidrați. Și asta înseamnă adesea doar atât – un grad ușor.
Rolul hormonilor
Hormonii joacă un rol important aici. Insulina reglează absorbția zahărului. Când nivelul zahărului din sânge scade brusc, simțim foame și slăbiciune, ceea ce poate declanșa pofta de ceva dulce. De asemenea, hormonii de stres, precum cortizolul, tind să ne crească apetitul pentru energie sub formă de alimente zaharoase.
CITEȘTE ȘI: Cum să îți dai seama că ai probleme digestive: De ce pofta de dulce e unul din cele 5 simptome
Factori psihologici în acest proces
Obiceiurile și condiționarea lor: dacă sunteți obișnuiți să mâncați ceva dulce când vă este foame, când sunteți stresați sau ca recompensă, atunci creierul va aștepta dulciuri ca răspuns automat.
Emoții și stres: sentimentele de anxietate, frustrare sau plictiseală pot activa nevoia de ceva care să ofere plăcere. Dulciurile aduc rapid un sentiment de satisfacție prin rolul neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina.
Influențe culturale/sociale: disponibilitatea, publicitatea, tradiția (desertul obligatoriu după masă, zilele de naștere, sărbătorile) contribuie la legătura psihologică dintre dulciuri și recompense.
Răspuns: Motive fiziologice, psihologice sau…? Cel mai precis răspuns ar fi: combinate.
Atât componentele fiziologice, cât și cele psihologice influențează în mod semnificativ dorința noastră de a mânca ceva dulce. Se întâmplă adesea ca o scădere a zahărului din sânge să declanșeze un semnal fiziologic (corpul are nevoie de energie), dar modelele psihologice, obiceiurile și starea emoțională modulează ce și cât de „dulce” vom mânca.
De exemplu, o persoană poate avea o scădere a glucozei la un nivel fiziologic, dar în loc să consume o sursă sănătoasă (fructe, nuci), alege tortul pentru că este un obicei sau pentru că o astfel de dietă aduce o senzație de sațietate mai rapidă.
CITEȘTE ȘI: Cum îți satisfaci pofta de dulce fără a consuma un desert: Trucul oferit de un nutriționist
Dacă doriți să reduceți pofta de dulciuri atunci când nivelul zahărului scade, iată câteva strategii:
- Consumați mese echilibrate cu proteine, grăsimi sănătoase și fibre pentru a preveni scăderile bruște ale glucozei.
- Evită consumul excesiv de zaharuri simple și carbohidrați rafinați, care te satură rapid, dar îți epuizează și rapid rezervele de energie.
- Găsește alternative mai sănătoase la dulciuri (fructe, ciocolată neagră, combinații precum iaurtul cu fructe și nuci).
- Asigură-te că dormi regulat și redu stresul, deoarece lipsa somnului și stresul ridicat cresc dorința psihologică pentru așa-numitele „alimente de confort”.










