NUTRITIE SANATATE

Acest mod de a mânca ar putea preveni 15 milioane de decese pe an

Acest mod de a mânca ar putea preveni 15 milioane de decese pe an. Un nou studiu sugerează că adoptarea unei „diete planetare sănătoase”, cu mai puțină carne și mai multe alimente de origine vegetală, ar putea salva vieți și atenua criza climatică, relatează site-ul web Tovima.

Adoptarea așa-numitei diete planetare sănătoase (PHD) ar putea preveni 15 milioane de decese premature pe an, reducând în același timp semnificativ impactul asupra mediului al sistemelor alimentare actuale, potrivit unui nou studiu.

Mai multe despre efectele dietei planetare

Dieta pune accentul pe mai puțină carne, pește și produse lactate și mai multe fructe, legume, leguminoase, nuci și cereale integrale, cu accent pe alimentele minim procesate. Cercetătorii spun că aceasta nu numai că aduce beneficii sănătății umane, dar reduce și emisiile de gaze cu efect de seră asociate agriculturii.

CITEȘTE ȘI: Serena Williams a făcut public ceea ce a ajutat-o să slăbească 14 kg: Nu e vorba despre vreo dietă minune

Producția alimentară este responsabilă pentru aproape 30% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, notează studiul. Alimentele de origine animală, în special, au o amprentă ecologică mult mai mare decât alternativele de origine vegetală, contribuind la poluare, defrișări, degradarea solului și pierderea biodiversității.

Consumul de PHD poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă, cancerul și afecțiunile neurodegenerative, estimările sugerând o reducere cu 27% a riscului de deces prematur.

Deși se poate adapta la culturile locale, principiul de bază este evitarea consumului ridicat de carne roșie, zahăr și grăsimi animale.

Studiul evidențiază diferențe marcante în obiceiurile alimentare din întreaga lume

În Statele Unite și Canada, oamenii consumă de șapte ori mai multă carne roșie decât se recomandă, în timp ce europenii și latino-americanii consumă de cinci ori mai mult decât se recomandă. În contrast, populațiile din Africa subsahariană se bazează adesea în mare măsură pe alimente bogate în amidon; chiar și o creștere modestă a consumului de carne de pasăre, ouă și lactate ar putea îmbunătăți semnificativ starea de sănătate în această regiune.

Cercetătorii remarcă, de asemenea, inegalități profunde în ceea ce privește impactul obiceiurilor alimentare asupra mediului: cei mai bogați 30% din populația mondială sunt responsabili pentru aproximativ 70% din impactul asupra mediului al sistemului alimentar. În același timp, 3,7 miliarde de oameni încă nu au acces la alimente accesibile și nutritive, salarii echitabile și condiții de muncă sigure. Femeile, în special, se confruntă cu diferențe salariale sistemice și subreprezentare în sectorul alimentar.

CITEȘTE ȘI: Doar fructe și legume pentru o săptămână: Ce schimbări au loc în organism cu o asemenea dietă

Raportul, întocmit de experți în nutriție, științe ale mediului, economie și sănătate publică, solicită politici care să facă alimentele sănătoase mai accesibile, să asigure standarde de muncă echitabile și să împuternicească comunitățile marginalizate.

Fără astfel de schimbări, avertizează oamenii de știință, atât sănătatea umană, cât și reziliența planetei vor rămâne în pericol.

Comentarii: