SANATATE

Cum poate dăuna organismului administrarea de vitamina C: Ce spun medicii

Cum poate dăuna organismului administrarea de vitamina C: Ce spun medicii. Consumul nediferențiat de vitamina C este periculos – o supradoză poate duce la anumite probleme de sănătate. Medicul rus Anastasia Shugaeva afirmă că vitamina C trebuie administrată acasă numai în doze profilactice. Pentru a preveni afectarea organismului, doza trebuie să fie adecvată vârstei persoanei.

Cum poate vitamina C să ne dăuneze sănătății?

„Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani, doza profilactică medie de vitamina C este de 40 mg. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 14 ani, aceasta este de 50 mg, iar pentru cei cu vârsta de peste 14 ani, este de 75-100 mg”, explică dr. Shugaeva.

Medicul avertizează că utilizarea pe termen lung a acestei vitamine (în special în doze mari) poate duce la formarea de pietre la rinichi. Persoanele cu probleme renale ar trebui să evite consumul de acid ascorbic.

CITEȘTE ȘI: Vitamina C: Cu ce ar trebui să o luăm și în ce doze

În plus, o supradoză de vitamina C poate provoca reacții alergice și poate interfera cu absorbția vitaminei B12, ducând la o deficiență. Cei care o iau sub formă sintetică ar trebui să consulte un medic.

La rândul său, medicul rus Vladimir Beketov a demontat mitul privind capacitatea vitaminei de a îmbunătăți protecția împotriva bolilor.

„Nu există date științifice fiabile privind eficacitatea vitaminelor, în special a vitaminei C, în prevenirea și tratarea infecțiilor virale respiratorii acute, a gripei”, subliniază medicul.

Dr. Beketov avertizează că măsurile neprofesionale de prevenire a infecțiilor sezoniere, inclusiv consumul notoriu de diverse vitamine, pot fi dăunătoare pentru organism și sănătate. De exemplu, vitamina C, consumată în cantități care depășesc 1 gram pe zi, contribuie la tulburări menstruale la femei și la depunerea de săruri în rinichi.

CITEȘTE ȘI: Vitamina care este cea mai periculoasă pentru diabetici

„În loc de vitamine, este de preferat să consumați până la 50 de grame de tărâțe pe zi, cel puțin 250 de grame de legume și fructe, precum și produse lactate fermentate”, sfătuiește terapeutul.

Specialistul a recomandat reducerea consumului de dulciuri și înlocuirea acestora cu fructe: perele și prunele sunt utile pentru iubitorii de dulciuri. Potrivit medicului, unele fructe de toamnă susțin eficient organismul și îi întăresc apărarea împotriva virușilor. Printre acestea se numără curmalul, gutuile, cornul, strugurii și jujuba.

Comentarii: