Cum îți poate fi afectat nivelul zahărului în sânge de schimbările meteorologice. Poate o schimbare a vremii să afecteze glicemia? Credeți sau nu, poate… și chiar o face! Vremea rece duce la modificări specifice ale glicemiei, de care pur și simplu nu trebuie să ne facem griji în lunile calde de vară.
Primul aspect este evident – nu vrem să stăm prea mult afară când este frig!
Nu numai că aerul rece și zăpada sunt neplăcute pentru plimbările lungi, dar gândiți-vă și la efortul necesar pentru a vă pregăti: straturi de haine, șosete, cizme, eșarfe, jachete, căciuli, mănuși etc. Toate aceste complicații pentru a face ceva atât de simplu precum plimbarea câinelui!
Efecte negative asupra glicemiei
Din cauza vremii, tindem să petrecem mult mai mult timp în interior în lunile reci. Acest lucru înseamnă că avem un impact negativ asupra nivelului de zahăr din sânge în mai multe moduri – și nici măcar nu ne dăm seama.
CITEȘTE ȘI: Medicii ne sfătuiesc: Cum evităm agravarea artritei în vreme rece
Fără activitate fizică regulată
În primul rând, fără activitate fizică regulată, nivelul de zahăr din sânge va crește constant. Nu lăsați frigul să vă facă leneși. Există mai multe moduri de a face mișcare în timp ce sunteți în interior – de la sărituri cu coarda la yoga, de la curățenia casei (da, contează!) la simple exerciții de stretching. Amintiți-vă să faceți zilnic o formă de activitate fizică.
Mâncare caldă și reconfortantă
În al doilea rând, în timp ce stăm plictisiți, suntem mult mai predispuși să căutăm ceva de mâncare pentru a ne ocupa timpul… și nimeni nu caută broccoli, așa că nici nu încercați! În zilele reci, ne dorim mâncăruri calde și reconfortante, cum ar fi piureul de cartofi, macaroanele cu brânză, supele și tocanele.
Deși putem cădea ușor în capcana confortului oferit de alimentele bogate în carbohidrați, există modalități simple de a transforma mâncărurile tale preferate de iarnă în variante cu conținut redus de carbohidrați.
Vremea rece poate împiedica complet accesul la carne, fructe și legume proaspete, în special din surse organice. Pentru majoritatea dintre noi, magazinul alimentar încă are produsele esențiale, dar aveți grijă la „înșelătorii”.
Fructe și legume care nu sunt de sezon
Fiți atenți, fructele și legumele care nu sunt de sezon pot fi tratate cu pesticide, conservanți și alte substanțe chimice pentru a fi disponibile pe tot parcursul anului. Cumpărarea de alimente ecologice, fără OMG și de sezon nu numai că duce la o dietă nutritivă, ci și la una proaspătă și cu un gust optim.
Lunile reci aduc, de asemenea, sărbătorile de iarnă pentru multe culturi. Adunările mari de familie și prieteni, călătoriile și gustările tentante pot face mai dificilă gestionarea glicemiei.
Dacă călătoriți pentru sărbători, asigurați-vă că aveți la dumneavoastră glucometrul, benzi de testare suplimentare și toate medicamentele.
CITEȘTE ȘI: Atenție la vremea rece! Cum agravează afecțiunile neurologice
Continuați să vă testați regulat glicemia, ceea ce poate fi greu de reținut în agitația sărbătorilor, dar este foarte important. Iarna nu numai că vă răcește oasele, ci și mâinile, ceea ce poate face testarea mai dureroasă. Încercați să vă încălziți mâinile lângă un radiator sau lângă o cană cu ciocolată caldă înainte de testare, pentru a vă simți mai confortabil.
În toate lucrurile, mai ales în gestionarea diabetului, echilibrul este esențial. Pe măsură ce se apropie sezonul de iarnă, fiți conștienți de efectele potențiale asupra glicemiei. Faceți mișcare în fiecare zi, mâncați corect și verificați-vă glicemia des.
Comentarii:









