Varza roșie este cunoscută pentru culoarea ei intensă, gustul ușor dulceag și textura crocantă. Bogată în antioxidanți, vitamina C și fibre, este mult mai sănătoasă consumată crudă sau doar ușor gătită, păstrându-și atât valoarea nutritivă, cât și nuanța spectaculoasă.
În bucătăria tradițională românească, varza roșie apare cel mai des ca salată, simplă sau murată. Totuși, o rețetă tot mai apreciată este varza roșie călită cu mere, o garnitură elegantă cu influențe săsești/germane, ideală lângă fripturi de porc, rață, cârnați sau chiar servită ca fel de sine stătător în post.
CITEȘTE ȘI: De ce este varza alimentul ideal pentru ficat: Efectul benefic pe care îl are – Exquis
Varza roșie – o culoare regală în farfurie și un aliat pentru sănătate
Ingrediente:
-
1 varză roșie mică (aprox. 800 g)
-
1-2 mere dulci-acrișoare (tip Ionathan, Idared sau Golden)
-
1 ceapă roșie
-
2-3 linguri ulei sau unt (după preferință)
-
100 ml vin roșu (opțional, dar recomandat)
-
1-2 linguri oțet de mere sau de vin roșu
-
1 lingură zahăr brun (sau miere)
-
sare și piper după gust
-
1 frunză de dafin și 2-3 boabe de ienibahar (opțional, pentru aromă)
CITEȘTE ȘI: Plăcinte țărănești la tigaie: REȚETA cu gust de Ardeal. Nu te vei putea opri din mâncat – Exquis
Varza roșie – o culoare regală în farfurie și un aliat pentru sănătate
Mod de preparare:
Tocă fin varza roșie (ca pentru salată) și presară puțină sare peste ea. Las-o 5-10 minute pentru a se frăgezi. Taie ceapa solzișori și feliază mărul sau dă-l pe răzătoare.
Într-o tigaie adâncă sau cratiță, călește ceapa în ulei/unt până devine sticloasă.
Adaugă varza și amestecă. După 2-3 minute, pune merele, zahărul și condimentele.
Toarnă vinul și acoperă vasul. Lasă să se gătească la foc mic 20-25 de minute. Dacă nu folosești vin, poți adăuga puțină apă.
Când varza e fragedă, adaugă oțetul la final (ajută și culoarea să rămână intensă). Potrivește de sare și piper.
Comentarii:









