NUTRITIE SANATATE

Papanași prăjiți – Desertul tradițional care ne amintește de copilărie

knd.ro

Puține deserturi românești au farmecul, simplitatea și savoarea papanașilor prăjiți. Rotunzi, aurii, pufoși, cu un gust delicat de brânză și cu topping generos de smântână și dulceață, papanașii sunt un simbol al bucătăriei de acasă. De la restaurantele tradiționale până la pensiuni din toate regiunile țării, papanașii sunt nelipsiți și întotdeauna primiți cu entuziasm.

Ardeleni, moldoveni sau munteni – cu toții au propria interpretare, însă rețeta clasică rămâne preferata tuturor. Este simplă, rapidă și spectaculoasă prin gust.

CITEȘTE ȘI: Desertul aromat potrivit pentru serile reci de toamnă- gomboți cu prune – Exquis

Papanași prăjiți – Desertul tradițional care ne amintește de copilărie

Ingrediente:

  • 500 g brânză de vaci bine scursă

  • 2 ouă

  • 150 g făină (plus extra pentru modelat)

  • 1 plic zahăr vanilat

  • 2 linguri zahăr

  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie

  • 1 linguriță praf de copt

  • 1 praf de sare

  • Ulei pentru prăjit (cca. 500 ml)

Pentru servire:

  • 300 g smântână grasă

  • 200 g dulceață (afine, vișine, zmeură – după preferințe)

CITEȘTE ȘI: Plăcintă rustică cu mere – un desert clasic din aluat fraged – Exquis

Papanași prăjiți – Desertul tradițional care ne amintește de copilărie

Mod de preparare:

  1. Amestecă brânza cu ouăle, zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie.

  2. Adaugă praful de copt și făina treptat, până se formează un aluat moale, ușor lipicios, dar modelabil.

  3. Lasă-l să se odihnească 10 minute.

  4. Împarte aluatul în 8 bucăți mari și 8 bucăți mici.

  5. Modelează bile: partea mare va fi baza, iar cea mică „căciulița” de deasupra.

  6. În baza fiecărui papanas fă o gaură în mijloc (ca un colac).

  7. Încălzește uleiul într-o tigaie adâncă sau o cratiță.

  8. Prăjește papanașii la foc mediu spre mic, astfel încât să se rumenească uniform și să rămână pufoși la interior.

  9. Scoate-i pe șervețele pentru a absorbi excesul de ulei.

Așază pe farfurie baza papanașului, pune smântână peste el, apoi dulceață, apoi capacul și încă puțină smântână și dulceață pe vârf.

Rezultatul: un desert cald, cremos, parfumat și irezistibil!

Trucuri pentru papanași perfecți

  • Folosește brânză de vaci grasă și foarte bine scursă.

  • Nu exagera cu făina – prea multă făină îi face tari.

  • Prăjește la foc mediu, nu mare, ca să nu se ardă la exterior și să rămână cruzi în interior.

  • Servește-i imediat, cât sunt calzi.

Comentarii: