Alimentul care tratează inflamațiile și stimulează imunitatea: Se găsește în orice bucătărie. Consumul de alimente fermentate, cum ar fi varza murată, poate fi benefic pentru sănătatea digestivă, iar varza murată poate avea și alte efecte pozitive asupra sănătății. În acest articol, veți descoperi potențialele beneficii pentru sănătate ale consumului de varză murată.
Îmbunătățirea sănătății intestinale
Varza murată este o sursă de bacterii lactice, care pot susține sistemul imunitar și reduce inflamația. Un mic studiu clinic din 2018 a examinat efectele varză murată pasteurizată și nepasteurizată asupra microbiotei intestinale a 34 de persoane cu sindromul intestinului iritabil (IBS). Microbiota intestinală este formată din trilioane de microbi care trăiesc în intestine.
Persoanele din ambele grupuri au înregistrat o reducere semnificativă a severității simptomelor IBS. Cu toate acestea, numai cei care au consumat varză murată nepasteurizată au experimentat modificări ale microbiotei intestinale.
CITEȘTE ȘI: Ce să faci dacă ai sărat prea mult varza murată
Prin urmare, impactul pozitiv al varzei murate asupra sănătății intestinale și îmbunătățirii tractului gastro-intestinal se poate datora prebioticelor prezente în mod natural în varză, dacă nu într-o măsură mai mare, decât culturilor bacteriene asociate procesului de fermentare.
Efecte antiinflamatorii
O analiză din 2021 a concluzionat că alimentele fermentate, precum varza murată, pot contribui la creșterea diversității bacteriilor intestinale și la protejarea împotriva inflamațiilor. Unele studii pe animale sugerează că efectele antiinflamatorii ale varzei murate pot fi datorate reducerii producției de oxid nitric.
Alți compuși care pot juca un rol în capacitatea varză murată de a preveni inflamația includ:
- vitamina E
- vitamina C
- izotiocianatul de alil
- indol-3-carbinol
Reglarea funcției imune
Varza murată poate afecta sistemul imunitar și poate ajuta la reglarea funcției imune în diverse moduri. Microbii și compușii din varza murată pot activa diverse aspecte ale imunității în organism. Unii cred că acest lucru se datorează modului în care procesul de fermentare îmbunătățește varza murată.
Antioxidanți
Varza murată este bogată în vitaminele antioxidante C și E. De asemenea, conține compusul vegetal kaempferol. În studiile de laborator, oamenii de știință au descoperit că kaempferolul poate proteja împotriva daunelor oxidative prin eliminarea radicalilor liberi, care sunt molecule instabile și foarte reactive care pot provoca inflamații.
Proprietăți anticancerigene
Anumite bacterii lactice din varza murată produc acid linoleic conjugat. Studiile pe animale au arătat că aceste bacterii pot ajuta la protejarea împotriva cancerului și aterosclerozei. Ateroscleroza apare atunci când arterele se îngustează și se întăresc din cauza acumulării de placă.
În plus, un studiu din 2021 realizat pe 284 de femei a descoperit o legătură între consumul de cantități mai mari de varză crudă și varză murată în adolescență sau la vârsta adultă și un risc semnificativ mai mic de cancer de sân.
Varza murată este sigură pentru toată lumea?
Varza murată este, în general, sigură pentru consum. Cu toate acestea, poate provoca reacții la unele persoane. Intoleranța la histamină poate provoca simptome asemănătoare alergiilor la unele persoane. Varza murată are un conținut ridicat de histamine. În timpul sezonului de febră de fân, persoanele cu alergii la polen care consumă varză murată pot prezenta simptome mai severe din cauza încărcăturii suplimentare de histamină.
Persoanele care iau anumite tipuri de antidepresive ar trebui să consulte un medic înainte de a adăuga varza murată în dieta lor. Aceste tipuri de medicamente pot interacționa cu varza murată.
CITEȘTE ȘI: Remediu pentru multe afecţiuni: Ce se întâmplă în corp după ce mănânci varză murată
Cum să începeți să consumați varză murată
Un studiu din 2018 a oferit recomandări privind cantitatea de varză murată care trebuie consumată pentru a obține beneficii maxime pentru sănătate. Participanții au consumat 75 de grame de varză murată pe zi.
Persoanele pot începe prin a consuma 1 lingură (tbsp) de varză murată pe zi și pot crește treptat cantitatea. Varza murată poate fi cumpărată de la un supermarket obișnuit sau de la un magazin cu produse alimentare sănătoase, sau poate fi preparată acasă.
Comentarii:









