NUTRITIE SANATATE

Cum te poate ajuta micul dejun să trăiești o viață lungă

rd.com

Cum te poate ajuta micul dejun să trăiești o viață lungă. Cu toții am auzit zicala că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Acum, noi cercetări sugerează că momentul potrivit pentru micul dejun și alte mese poate fi, de asemenea, destul de important, mai ales pe măsură ce îmbătrânim.

Un studiu de zeci de ani realizat de cercetătorii de la Massachusetts General Hospital și Universitatea din Manchester a urmărit aproape 3.000 de adulți cu vârste cuprinse între 42 și 94 de ani, timp de 22 de ani în medie. Echipa a urmărit orele de masă, stilul de viață, datele genetice și starea de sănătate a participanților pentru a vedea cum s-au schimbat obiceiurile lor alimentare odată cu vârsta și ce au însemnat aceste schimbări pentru sănătatea pe termen lung.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun mic dejun cu proteine pentru inimă

Rezultatele studiului

Ceea ce au descoperit a fost că, pe măsură ce participanții îmbătrâneau, aveau tendința de a mânca mai târziu în timpul zilei. Perioada de timp în care erau consumate toate mesele în fiecare zi s-a redus, de asemenea.

Dar poate că cel mai important rezultat al studiului este descoperirea că mâncarea mai târziu este asociată cu un risc mai mare de deces.

Participanții din grupul care mânca devreme aveau o rată de supraviețuire pe 10 ani de aproape 90%, comparativ cu aproximativ 87% pentru cei din grupul care mânca târziu. Mai mult, fiecare oră suplimentară de întârziere a micului dejun era asociată cu un risc de mortalitate mai mare cu 8-11%, în funcție de modelul statistic, chiar și după luarea în considerare a factorilor precum vârsta, sexul și stilul de viață.

De ce se pot schimba orele de masă

Cercetătorii au observat că motivele pentru care participanții luau micul dejun mai târziu erau uneori legate de probleme de sănătate. Persoanele în vârstă care sufereau de oboseală, depresie, anxietate și multiple boli cronice erau mai predispuse să mănânce mai târziu. Dificultățile în prepararea mâncării și calitatea slabă a somnului au contribuit, de asemenea, la întârzieri, la fel ca și predispoziția genetică de a se trezi mai târziu.

Deoarece studiul a fost observațional, acest lucru ar putea fi semnificativ. Este foarte posibil ca mortalitatea crescută în rândul persoanelor care mănâncă târziu să fie legată de problemele de sănătate sau genetice cu care se confruntau și care le-au determinat să-și amâne mesele.

Cu alte cuvinte, deși există o corelație între întârzierea mesei și riscul mai mare de mortalitate, acest studiu nu dovedește că întârzierea mesei în sine este cauza. De asemenea, este de remarcat faptul că studiul s-a concentrat în principal pe persoanele cu pielea deschisă la culoare și s-a bazat pe orele de masă raportate de participanți.

Trebuie să luați micul dejun devreme?

Totuși, toate acestea sugerează că menținerea unor ore de masă constante — în special începerea zilei cu un mic dejun mai devreme — poate fi un indicator al unei sănătăți generale mai bune la persoanele în vârstă. Modificările orelor de masă pot reflecta nu numai probleme de sănătate subiacente, ci pot afecta și ritmurile circadiene, care ajută la reglarea unor aspecte precum somnul și metabolismul.

CITEȘTE ȘI: Cea mai bună omletă pentru un mic dejun bogat și echilibrat

Un lucru este sigur: ceasul biologic contează mai mult decât ne dăm seama. Chiar dacă micul dejun târziu nu este principalul motiv pentru riscul mai mare, acesta este adesea un semn că ceva în ritmul zilnic este perturbat. Iar când ritmul este perturbat, sănătatea are de suferit.

Deci, concluzia este simplă. Nu trebuie să vă dați viața peste cap, dar este logic să acordați atenție momentului în care începeți ziua. Un mic dejun mai devreme și fără grabă poate că nu este un leac miraculos, dar este un mic obicei care contribuie la o sănătate mai durabilă, un somn mai bun și un ritm intern mai clar. Uneori, aceste mici alegeri făcute la momentul potrivit fac o diferență semnificativă.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, menținerea unei rutine alimentare consecvente la începutul zilei poate fi un pas simplu către o îmbătrânire mai sănătoasă.

Comentarii: