Cele mai bune alimente care au grijă de articulațiile tale. Există mulți factori care contribuie la menținerea activității fizice, a mobilității și a lipsei durerii pe măsură ce îmbătrâniți, de la alimentația corectă până la includerea antrenamentului de forță în rutina dvs. Deși uneori este neglijată, sănătatea articulațiilor dvs. este, de asemenea, un factor cheie pentru o îmbătrânire sănătoasă.
De aceea, consumul de alimente pentru sănătatea articulațiilor este esențial pentru a vă asigura că vă puteți mișca așa cum doriți în anii următori.
Cele mai bune alimente pentru sănătatea articulațiilor
Unele alimente conțin nutrienți care ajută la susținerea ligamentelor și mușchilor, în timp ce altele combat inflamația. „O dietă care susține sănătatea articulațiilor este antiinflamatoare”, spune Vicki Koenig, dieteticiană autorizată cu masterat la Nutrition-Wise. Mai jos, experții vă prezintă alimentele pe care le puteți consuma pentru o sănătate mai bună a articulațiilor.
Varza
„Legumele cu frunze verzi, precum varza, sunt bogate în vitamina K, care a fost asociată cu un cartilaj mai sănătos și o progresie mai lentă a osteoartritei”, spune Koenig. În plus, consumul de varză cu ulei de măsline o va face mai gustoasă și va dubla beneficiile pentru sănătatea articulațiilor.
CITEȘTE ȘI: Cât de bine este să consumi supă de oase: Efectul pe care îl are în special asupra articulațiilor
Uleiul de măsline
Numeroase studii au arătat că uleiul de măsline este foarte eficient în reducerea inflamației care poate provoca dureri articulare, în special în cazul bolilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul. Koenig explică faptul că polifenolii din uleiul de măsline extravirgin inhibă activitatea enzimei COX, care este același mecanism pe care ibuprofenul îl utilizează pentru ameliorarea durerii.
Portocalele
Portocalele și alte citrice sunt bogate în vitamina C, care joacă un rol cheie în formarea colagenului. „Colagenul este o proteină structurală cheie în ligamente și tendoane și este important pentru sănătatea articulațiilor”, observă Koenig.
Fasole
„Fasolea nu numai că conține antioxidanți și fitonutrienți precum polifenolii, care ajută la reducerea inflamației în organism, dar este și bogată în proteine vegetale, care ajută la menținerea și repararea țesuturilor articulare, a mușchilor și a cartilajului”, spune Koenig.
Somonul
„Acizii grași omega-3 EPA/DHA din somon pot reduce producția de compuși proinflamatori, precum citokinele și eicosanoizii”, explică Koenig. Un studiu a descoperit că omega-3 reduce semnificativ durerea cauzată de osteoartrita (degenerarea cronică a cartilajului din articulații care poate apărea odată cu vârsta) și îmbunătățește funcția articulațiilor. Alte pești grași, precum macrou, hamsii și sardine, oferă aceleași beneficii.
Spanacul
Dacă nu sunteți fanul varzei kale, spanacul este o altă legumă cu frunze verzi care este excelentă pentru articulații. „Este bogat în vitamina K, magneziu și calciu”, spune Koenig. „Acestea sunt vitamine și minerale importante necesare pentru menținerea sănătății oaselor și a stabilității articulațiilor.”
Afinele
Un studiu a descoperit că consumul zilnic de afine reduce durerea și rigiditatea și îmbunătățește mersul și mobilitatea persoanelor cu osteoartrită. Koenig explică că polifenolii, flavonoidele și antocianinele sunt responsabile de reducerea inflamației care provoacă durere și rigiditate.
Curcuma
Koenig recomandă gătitul cu curcuma, un condiment de culoare portocaliu aprins, cu o aromă ușoară, care are puternice proprietăți antiinflamatorii. Un studiu a descoperit că curcumina, ingredientul activ din curcuma, poate fi utilă în cazul osteoartritei genunchiului.
Linte
La fel ca fasolea, lintea conține fitonutrienți care combat inflamația și mențin articulațiile sănătoase. „Bogate în fibre, ele susțin și microbiomul intestinal, care ajută la reglarea inflamației și a funcției imunitare”, adaugă Koenig.
Căpșuni
La fel ca afinele, căpșunile sunt „bogate în polifenoli, care sunt antioxidanți puternici care ajută la reducerea stresului și a inflamației articulațiilor”, explică Koenig. Ele furnizează și vitamina C.
Cereale integrale
Cerealele integrale, precum quinoa și hrișca, reduc semnificativ nivelurile markerilor inflamatori cheie, care pot juca un rol important în menținerea articulațiilor sănătoase și fără dureri.
CITEȘTE ȘI: Hiperuricemia: Afecțiunea care îți afectează articulațiile – Cum se manifestă
Nucile
Nucile sunt extrem de bogate în acizi grași omega-3, grăsimile prezente în peștele gras, care s-au dovedit a combate inflamația. Nucile reduc nivelurile biomarkerilor pentru artrită și încetinesc activitatea genelor implicate în degradarea oaselor.
Comentarii:









