REVIEW

Aparenţele pot înşela! Cum alegi cel mai bun vin din magazin, în opinia unui specialist

whywineblog.com

Un fost degustător de vinuri ne explică unele detalii la care trebuie să fim atenţi atunci când vrem să alegem un vin bun.

Primul lucru, spune el, la care să fim atenţi, este recipientul.

„Un vin bun nu va fi neapărat scump, nici ambalat în vreun recipient sofisticat, dar nici într-unul de plastic. Plasticul nu va fi niciodată folosit la vinurile de caliate”, spune Alexandru Sabău, un pasionat de viticultură şi fost degustător de vinuri, potrivit adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Specialiștii ne dau o veste proastă: Cât timp ai la dispoziție pentru a bea vinul după ce ai desfăcut sticla

Dopul de plută

Pe de altă parte, arată el, dopurile folosite la vinurile de calitate vor fi întotdeauna de plută. „Dopurile din plastic sau cauciuc nu se folososesc la vinurile de calitate. Dar, la unele vinuri, se pot folosi, totuşi, dopurile care se înşurubează”, mai spune el.

Bicarbonatul de sodiu

Însă, dincolo de aceste mici detalii, el spune că există şi o metodă prin care se poate verifica vinul. „Bicarbonatul de sodiu este cea mai simplă şi mai la îndemână metodă să verifici conţinutul sticlei. O jumătate de linguriţă de bicarbonat, pusă în-o jumătate de pahar de vin, o să indice cu destulă precizie calitatea vinului”, spune el.

Potrivit indicaţiilor, vinul roşu de calitate îşi va schimba culoarea în combinaţie cu bicarbonatul, în timp ce vinul artificial, făcut din pastile sau chimicale, îşi va menţine culoarea.

Numele producătorului, anul și soiul strugurilor folosiți

De asemenea, el mai arată că un vin de calitate trebuie să aibă înscris pe etichetă numele producătorului, anul şi soiul strugurilor folosiţi.

CITEȘTE ȘI: SECRETUL celor mai bune vinuri şi şampanii. Detaliu INSIGNIFIANT pentru necunoscători…

„Vinurile seci sunt mai greu de contrafăcut. Dacă o să turnaţi puţin vin sec într-un pahar cu apă, o să observaţi că se va păstra deasupra apei într-un strat subţire. Cel artificial se va uniformiza imediat”, mai spune el, explicând de ce preferă vinurile seci.

Comentarii: