REVIEW SANATATE

Obiceiuri nesănătoase înainte de culcare! Ce să nu faceți niciodată ca să nu vă fie afectată calitatea somnului

În era tehnologiei, când toată lumea deține cumva ori o tabletă, un laptop sau un smartphone, încercăm să recuperăm timpul pierdut în timpul zilei atunci când ne băgăm în pat. Un scroll pe Facebook, o trecere în revistă a presei online, o discuție pe videocall, așa că în loc să dormim îndată ce ne pregătim, somnul parcă fuge. Așa că ajungem să petrecem ore în șir cu ochii în ecranele care numai bine nu ne fac.

Mulţi dintre noi avem aceste obiceiuri proaste și dormim cu gadgeturile la capul patului, dar experții vin și trag un semnal de alarmă.

„Orice activitate care ne determină creşterea nivelului de stres ne poate afecta şi somnul. Ca regulă generală, orice lucru care ar putea provoca anxietate sau hormoni de stres va provoca treziri repetate în timpul somnului, împiedicând un somn adecvat.”, este părerea lui Colin Espie, profesor în clinica de neuroştiinţe de la Universitatea din Oxford, scrie portalul ”Ce se întâmplă, doctore?”.

Citește și: Care este valoarea normală a PULSULUI. Cum variază aceasta în funcție de vârstă

Explicațiile specialiștilor și sfaturi de urmat

Un lucru este cert, în opinia experților. Că statul în pat şi ”butonatul” telefonului mobil sau tabletei chiar înainte de culcare ne va afecta calitatea somnului. Profesorul Espie ne sfătuieşte să evităm orice activitate care stimulează creierul înainte de a încerca să adormim.

„Este important să aveţi o rutină de liniştire, de relaxare (n.r. mentală şi fizică) cu o oră, până la o oră şi jumătate, înainte de a vă culca, în care nu munciţi şi evitaţi orice activitate „stimulantă”, chiar şi exerciţiile fizice, opriţi orice dispozitiv electronic şi vă acordaţi timp pentru a vă relaxa”, precizează reputatul profesor.

De asemenea, profesorul Espie a avertizat că activităţile care afectează somnul pot varia de la un individ la altul. De exemplu, cei care se implică prea mult când citesc cărţi şi nu se pot opri din citit, în cazul lor e foarte probabil ca cititul înainte de culcare să nu fie cea mai bună alegere, mai scrie site-ul csid.ro.

 

Comentarii: